4 smarta, och billiga, sätt att renovera ett kök – inklusive steg-för-steg-guider

Även om du har en liten budget och kanske inte har möjligheten att anlita en inredare eller hantverkare så finns det flera sätt att ge nytt liv till ditt kök! Köket är trots allt hemmets hjärta, så det är klart att det förtjänar lite extra kärlek då och då. Här nedanför har vi därför listat fyra både smarta och billiga sätt att renovera ditt kök på egen hand med små och hyfsat billiga medel. Visst, det hjälper att inte ha tummen mitt i handen, men med våra steg-för-steg-guider och med rätt utrustning klarar de flesta av att ta sig an ”projekt köksupprustning”. Lycka till!
1. Ge nytt liv till dina köksluckor
Vem har sagt att du måste köpa nytt för att ge ditt kök ett nytt utseende? Du kan absolut ta till vara på det du redan har för att hålla nere kostnaderna, och dessutom vara lite mer miljövänlig på köpet. Om dina luckor inte är trasiga eller på något sätt obrukliga så kan du enkelt få hela ditt kök att kännas som nytt genom att måla dem i en ny kulör. Du kan antingen lämna in dem på lackering hos din lokala lackeringsfirma, vilket ofta går att göra för en relativt billig peng, eller måla om dem själv om du är redo att lägga ner lite arbete. Resultatet är helt klart värt mödan. Här nedanför kan du läsa steg för steg hur du går tillväga.
Steg 1 – Börja med att täcka in resten av köket för att golv, bänkskiva och så vidare inte ska råka stänkas ner av färg. Se också till att du har rätt verktyg och material innan du sätter igång att måla så att du inte riskerar att behöva avbryta mitt i arbetet för att åka till bygghandeln. Det du behöver för att måla om dina köksluckor är:
- Slippapper
- Roller/pensel
- Snabbspackel
- Grundfärg
- Reptålig snickerifärg i önskad kulör
- Trasa
Steg 2 – När du har täckt in det du vill skydda och säkerställt att du har de verktyg och material som du behöver är det dags att hänga av luckorna och skruva bort handtagen. Gör iordning en bra arbetsplats, gärna med arbetsbockar, där du kan lägga upp luckorna och enkelt komma åt alla sidor i en bra position.
Steg 3 – Efter det är det dags att börja slipa luckorna med slippapper för att skapa en bra fästgrund för grundfärgen. Finns det skador eller oönskade håligheter i luckorna ska dessa även spacklas igen och sedan slipas efter att spacklet har torkat. Läs på spackelförpackningen hur lång torktid det har så att du inte börjar slipa innan det är helt torrt. Tänk också på att alltid slipa i den riktning du ska måla för att inte skapa fula skiftningar.
Steg 4 – När luckorna är helt jämna och slipade är det dags att torka av dem med en fuktig trasa för att säkerställa att allt damm är borta innan du börjar grundmåla. Fråga om råd i färgbutiken eller bygghandeln där du köper färgen om du är osäker på vilken typ av grundfärg du ska använda. Grundfärgen gör att eventuell tidigare färg neutraliseras samtidigt som den skapar en bättre fästgrund för den nya färgen. Använd gärna två lager grundfärg om den nya färgen är ljusare.

Steg 5 – När grundfärgen har torkat ordentligt är det dags att äntligen börja måla luckorna i den nya kulören! Även här är det bra att be om råd i färgbutiken för att säkerställa att du använder en snickerifärg som är utformad för att användas på ytor med högt slitage, så som köksskåp.
Steg 6 – När luckorna är helt torra är det dags att skruva dit handtagen och hänga upp luckorna i köket igen! Känslan kommer garanterat vara att du står i ett helt nytt kök, utan att ha behövt använt särskilt dyra medel. Det kommer dessutom att kännas extra roligt att du har gjort det helt själv!
2. Byt ut köksluckornas handtag
Ett annat sätt att ge köksluckorna ett nytt utseende är att utrusta dem med nya kökshandtag och beslag. Precis som att ge dem en ny kulör kommer detta att uppdatera hela känslan i köket på ett otroligt enkelt sätt. För även om du tror att kökshandtagen är en liten detalj som varken du eller andra lägger märke till så kommer du garanterat att ändra uppfattning efter att du gjort slag i saken. Att knoppar och handtag stämmer överens med den övriga inredningen vad gäller färg och form är viktigt för helhetsintrycket och det finns mängder av olika varianter att välja mellan. Kika runt bland olika återförsäljare eller byggvaruhus och välj ut de beslag som passar din inredningsstil. Se dock till att välja handtag i rätt mått om du har existerande hål på dina köksluckor!
3. Byt ut ditt kakel eller stänkskydd
Ett annat relativt billigt sätt att renovera ditt kök och ge det ett uppdaterat utseende är att byta ut kaklet eller stänkskyddet mellan bänkskivan och köksskåpen. Här kan du välja mellan en mängd olika material – alltifrån kakel, mosaik och skivor av granitkeramik till sandsten eller en elegant glasskiva – och stänkskyddet får gärna sticka ut för att ge lite karaktär till köket. Och har du valt köksluckor i en iögonfallande och dramatisk kulör kan stora plattor i en mjuk nyans istället hjälpa till att skapa en lite mer nedtonad känsla.
Just kakel är ett av de absolut mest populära alternativen att sätta ovanför köksbänken och tack vare att marknaden erbjuder en mängd olika varianter kan du enkelt hitta ett alternativ till en billig peng. Dessutom är jobbet enkelt att utföra, bara du vet vad du ska göra.
Steg 1 – Börja med att mäta upp den yta där du ska sätta kaklet och räkna på hur mycket material du kan tänkas behöva. Det är alltid bra att ha några extra kakelplattor om någon skulle gå sönder. Besök sedan en bygghandel och införskaffa det typ av kakel du har bestämt dig för samt eventuella verktyg och redskap som du inte har hemma. För att kakla i köket behöver du till exempel:
- Vinkelhake
- Kakeltång
- Tumstock eller måttband
- Penna
- Roller
- Vattenpass
- Hammare
- Huggjärn
- Tandspackel
- Spackelspade
- Tvättsvamp
- Borste
- Fogbräda
- Kakelskärare
- Fästmassa
- Fogmassa
- Silikonfog
- Vattenavvisande primer
- Maskeringstejp
- Slippapper
- Murbruk
- Kakelkryss och eventuellt fogsnöre
Steg 2 – Täck in bänkskivor, diskho och köksskåp som du inte vill riskera att skada under arbetet. Använd skyddspapper eller täckplast och tejpa väl så att inget byggdamm kan leta sig in. Lossa även eventuella lister runt bänkskivor och diskbänk.
Steg 3 – Om du endast har en målad vägg mellan köksbänken och köksluckorna bör du kontrollera att färgen sitter ordentligt så att väggen ger bra fäste åt kaklet. För att ta reda på detta kan du använda en bit silvertejp som du gnuggar fast ordentligt på färgen för att sedan slita loss den med ett snabbt ryck. Släpper färgen måste du börja med att ta bort den för att kaklet ska kunna fästa ordentligt. Detta gör du genom att slipa, skrapa, borsta med stålborste eller genom att använda ett färgborttagningsmedel. Sitter det däremot kakel på plats kan du välja att antingen använda det gamla kaklet som underlag, eller att knacka bort det med en hammare och ett huggjärn. Se till att använda skyddsglasögon och skyddshandskar! Skrapa och borsta sedan bort allt löst underlag och avsluta genom att spackla och jämna till ytan och slipa med slippapper.
Steg 4 – När du väl har ett rent och jämnt underlag är det dags att grunda med sättmassa. Använd en tandspackel och spackelspade för att breda ut massan i ett jämnt lager över hela ytan.
Steg 5 – Äntligen dags att sätta fast ditt nya kakel! Tryck fast den första kakelplattan i ett hörn en bit från där den ska sitta. Skjut den sedan på plats i sidled och fortsätt med dina övriga kakelplattor på samma sätt. Ta gärna hjälp av kakelkryss och fogsnöre för att säkerställa att du får jämna mellanrum mellan plattorna. Dessa kan du sedan ta bort efter att sättmassan har börjat torka.
Steg 6 – Torktiden för sättmassa varierar, men du behöver vanligtvis vänta cirka ett dygn innan du kan börja foga. Välj en fogmassa som matchar kaklet eller satsa på en variant i en avvikande färg för att skapa ett iögonfallande uttryck. Efter att du har fogat alla håligheter ordentligt är det dags att torka av ytan med en fuktig svamp och en luddfri trasa. Klart!
4. Satsa på bra belysning
Till sist vill vi även belysa vikten av valet av lampor i köket. En god allmänbelysning och stämningsgivande punktbelysning är såklart viktigt i hemmets alla rum, men eftersom du spenderar så mycket tid i köket så gäller det verkligen att lägga lite extra energi på just köksbelysningen. Du behöver inte bara bra belysning för att kunna se vad du gör när du förbereder och lagar mat, utan också för att kunna skapa en harmonisk atmosfär när det väl är dags att slå dig ner för att äta. Se därför till att installera en lite starkare arbetsbelysning över disk- och köksbänken som sedan kan släckas och ersättas med en mer stämningsfull belysning när maten är klar. Satsa gärna på en vacker dimbar taklampa ovanför matbordet, några dekorativa lampor för väggar och fönster och kanske en golvlampa att ställa i det mörka hörnet för att skapa härlig punktbelysning. Små enkla medel som kan få ditt kök att kännas som ett helt nytt rum!