Bygga altan – olika priser och modeller
Det finns en rad olika altanmodeller att välja mellan, där alla har sina för- och nackdelar samt finns i varierande prisklasser.
När vintern är som kyligast är det många som går i altanbyggartankar och planerar inför våren. På den här sidan ger vi förslag på olika altanmodeller och undersöker hur mycket de kan tänkas kosta.
Det våras för altanbygge – fyra olika modeller att ta fasta på
När du ska sätta igång ditt nya byggprojekt måste du först vara bekant med alla regler som detta innefattar. Uteplatser i markplan kräver inget bygglov, även om de i vissa fall stöttas upp av pelare. Olika kommuner har olika restriktioner beträffande höjd och så vidare. Det är dock alltid värt att kolla med Byggnadsnämnden i din kommun innan du ens slår i första spiken, så att du slipper betala böter eller avgifter, råka ut för en grannfejd eller helt enkelt blir tvungen att riva ned allt igen.
Det är främst fyra olika altaner som ser dagens ljus i vårt land:
- Inglasade uterum
- Trädäck (lämpar sig bra om du senare ska bygga in en pool eller badtunna)
- Högre veranda med räcke och stöttepelare
- Uteplats med stenplattor
Det inglasade uterummet – en året-runt-altan
Att glasa in balkongen eller altanen gör att du kan sitta ute året runt. Dock bör du se till att du kan skjuta undan glasen så gott det går under årets varma årstider, eftersom det annars lätt kan bli kvalmigt.
Ett uterum kan variera ordentligt i prisnivå; det billigaste kan du bygga för ungefär 25 000 kronor (alla material inräknade), medan en lyxig variant lätt sticker upp mot 250 000 kronors-strecket. Det genomsnittliga priset för ett relativt enkelt inglasat uterum är dock 60 000 kronor och då är dessa främst avsedda för vår och höst, inte vinter eller högsommar. Den yta som räknas som standard är cirka 15–20 kvadratmeter. Ska du kunna vistas där utan problem mitt i vintern eller när solen gassar på sommaren, kan funktionerna kräva mer kostnader för att ge extra värme eller för att kunna dra bort skjutdörrarna. Ventilation är en aspekt som får stor betydelse både på sommaren och vintern, i kombination med val av material till exempelvis taket som helst ska minska värmeinstrålningen.
Viktiga frågor som avgör priset
Frågor du bör ställa dig är: Vill jag ha en braskamin att elda i på vintern? Ska jag ha golvvärme? Vill jag ha skuggningar på glasen? Hur ska jag kombinera skjutdörrar och skjutfönster samt fasta glas? Var ska uterummet byggas på huset? Fristående, eller som tillbyggnad? Allt detta och lite till bör du få med i din planering för att kunna göra en rimlig beräkning.
Bygga altan kostnad (exempel)
Prisexempel med ROT-avdrag och arbetskostnad på uterum
Självklart kan du utnyttja ROT-avdraget när du ska bygga altan/uterum. Om du inte vill bygga en altan själv, kan du naturligtvis anlita snickare och byggarbetare som gör jobbet åt dig. Nedan följer ett prisexempel där rivning av gammalt uterum är inkluderat, samt arbetet för att bygga ett nytt på 18 kvadratmeter.
- Arbetskostnad: 128 600 kronor inklusive rivning av befintligt uterum
- Rotavdrag, 30 procent: 38 580 kronor
- Arbetskostnad med ROT-avdrag: 90 020 kronor
- Material: 102 300 kronor
- Totalkostnad: 192 320 kronor
Vi har här räknat på antalet arbetstimmar som 222 timmar totalt. Timpriset har varierat mellan 573 kronor – 630 kronor. Rivningsarbeta är inkluderat. De hantverkare som innefattats är snickare och plåtslagare. Snickaren utför det huvudsakliga arbetet på cirka 180 timmar.
Trädäcket – sommarens fristad
De allra flesta tycker att ett snyggt och väldesignat trädäck är det bästa alternativet när de ska bygga altan. Trä är enkelt att snickra ihop själv och det finns många olika varianter att kika på. Dessutom bäddar ett trädäck för en utomhuspool eller en badtunna så småningom.
Prisexempel för trädäck – från standard till stor modell
När det handlar om kostnader för att bygga ett trädäck, så kan du pressa priserna enormt om du är lite händig. Har du tur räcker det med 15 000 – 20 000 kronor för grundmaterialet, men det gäller att du besöker flera byggvaruhus och att du jämför priser och utnyttjar rabatter. Förutom grundvarorna kan du komma att behöva köpa till saker för att till exempel bygga in en pool, ha ett tak, ett vattenutkast eller speciella vindskydd vid någon av sidorna på altanen, alternativt förstärkning vid bygge av räcke och tak. Många tycker om att vistas så mycket som möjligt på trädäcket och ska det dras in rör så ökar naturligtvis slutsumman.
- OBS! Det lönar sig att bygga en större altan, eftersom det tar lika lång tid att sätta dit längre brädor som kortare sådana. Detsamma gäller schakt. Det kostar lika mycket och tar lika mycket tid i anspråk att schakta 25 kvadratmeter som det gör att schakta 10 kvadratmeter. Dock kan marktypen påverka priset. Om trädäcket ska stå på sankmark blir det dyrare, eftersom det behövs schaktas djupare och fyllas ut med mer material.
Låt oss ta ett enkelt prisexempel med inräknade arbetskostnader på ett stort trädäck om 100 kvadratmeter, med tryckimpregnerade trallar som anses som det billigare och vanligaste materialet. Ska du ha ett finare material som ädelträ eller sibirisk lärk blir materialkostnaderna betydligt högre – inte sällan det dubbla. Arbetskostnader med schaktning är separat beräknat i exemplet nedan.
- Arbetskostnader för bygge (160 arbetstimmar x 500 kronor): cirka 80 000 kronor
- Med ROT-avdrag, 30 procent: 56 000 kronor
- Materialkostnader (plint, stomme, trall): 25 000 kronor
- Totalkostnader: 81 000 kronor
Ska det schaktas så tillkommer följande kostnader:
- Schaktning 16 arbetstimmar x 650 kronor: 10 400 kronor
- Med ROT-avdrag, 30 procent: 7280 kronor
- Material: 10 000 kronor
- Totalt: 17 280 kronor
Upphöjd veranda
En altan/veranda på en högre höjd ger vanligen en utsikt som många eftersträvar. Men ska du bygga en upphöjd veranda, måste du läsa på om regler och dylikt för att inte skapa för stor insyn till dina grannar. Här gäller det att alltid ta ett snack med Byggnadsnämnden innan du börjar planera. En upphöjd veranda som ligger flera meter ovan mark, kräver vanligtvis bygglov.
Att tänka på vid bygge av upphöjd veranda
Att bygga en veranda på hög höjd kräver att du förstärker grundkonstruktionen eftersom den ska hållas uppe och vara stabil. Du måste dessutom planera för pelare och räcke och en eventuell trappa ned till markplan. Ett räcke fungerar som fallskydd och ramar samtidigt in altanen på ett snyggt sätt. Men det behöver givetvis inte vara av samma material som resten av altanen. Varför inte ha ett räcke av glas, järn eller plast?
Enligt regelverket för ett räcke som används som fallskydd ska det:
- Vara minst 90 – 110 centimeter högt. Är det över 3 meter från marken, gäller den övre gränsen.
- Inte vara klättringsbart.
- Ha ett mellanrum mellan altangolvet och räcke på max 110 millimeter.
Kostnader för upphöjd veranda
Generellt sett kan du ta samma prisexempel som ett trädäck, men lägga till extra kostnader för utökat stöd och material, till exempel vindskydd, då den höga altanen kan få besök av hårda vindar. Altanen ska vara stadig och inte utsättas för fukt från marken. Har du en altan som är ordentligt upphöjd, är det sistnämnda ingen större risk, men att den är stabil är desto viktigare att ha i åtanke. Har altanen ett staket, ett tak eller ett vindskydd måste grundkonstruktionen alltid förstärkas med bärlinor och golvreglar. Du kan också ställa dig frågan om du vill klä in undersidan av altanen eller lämna det öppet. Förstärkningen kommer inte att medföra att slutpriset på altanen sticker iväg, men några tusenlappar får du trots allt räkna med. Gör du jobbet på egen hand är det endast materialkostnader som tillkommer.
Stenlagd uteplats
Att anlägga sten i trädgården kan kosta en del, men är det bara en uteplats du vill göra så blir det givetvis billigare. Man brukar dela upp en stenlagd markyta i tre moment. Dessa kostnader beräknas utifrån kvadratmeter.
- Underarbete (dränering, bortgrävning och deponering av äldre massor, packning av nya massor med mera) – 300 till 350 kronor/kvadratmeter
- Kostnad för sten – cirka 200 kronor/kvadratmeter för betong och 400 kronor/kvadratmeter för natursten
- Kostnad för anläggning – 200 till 300 kronor/kvadratmeter
Om man slår ihop dessa moment och beräknar allt till en sammanlagd kostnad brukar det uppgå till 700 – 1 000 kronor/kvadratmeter.
Som du ser är det arbetet och anläggningen som kostar mest och kan du utföra en del eller hela arbetet själv sparar du in 2/3 av kostnaderna. Detta innebär att du i så fall kan välja en dyrare och snyggare sten till din markyta. Dock kan det vara svårt för en vanlig privatperson att utföra hela underarbetet med grävmaskin och liknande. Anläggningsbiten är emellertid en enklare syssla.
Stora skillnader i kvalitet och pris på varuhusen
En av svenskarnas stora fröjder på sommaren är att bygga en altan, oavsett vilken ekonomi man har och hur stort hus man äger. Detta gör att byggvaruhusen gör stora pengar varje säsong på byggvaror som hör till altanprojekten. Dock har det visat sig i undersökningar att det finns stora pris- och kvalitetsskillnader och klyftorna har ökat än mer de senaste åren. De billigaste varorna har sjunkit ännu mer i pris och de dyrare har höjts betydligt. Detta gäller både de stora kedjorna som Byggmax, Beijer och Bauhaus likaväl som mindre eller lokala byggvarubutiker.
Hur ser prisskillnaderna ut beträffande grundmaterial?
Ett medelpris som har givits är cirka 16 000 kronor för hela grundmaterialkostnaden för en vanlig altan, men om man väljer ett varuhus med lägre priser så kan det räcka med omkring 11 000 kronor om man plockar ihop de billigaste produkterna i sortimentet. Väljer man de lite dyrare produkterna hos kedjorna eller hos vissa varuhus, så kan man istället få betala runt 25 000 kronor för kalaset. Då ingår inte frakten, som även den kan variera mellan cirka 395 kronor och upp till nästan 2000 kronor hos vissa varuhus. Det bästa är att kunna köra hem varorna själv, om den möjligheten finns.
Detta är som sagt kostnader för grundmaterial; ska du till exempel bygga ett avancerat uterum med braskamin, kanalplasttak och säkerhetsglas med mera, så kan du vänta dig en total materialkostnad på minst 100 000 kronor och uppåt.
Se upp för proffsföretagens högre priser vid mindre inköp
Något som bör tas i beaktning när det ska byggas altan är att butiker som erbjuder proffsprodukter till företag ofta har högre listpriser. Detta för att kunna erbjuda förmånliga rabatter till sina kunder som gör stora inköp. Dock har detta en negativ inverkan på privata konsumenters inköp, eftersom dessa kunder inte har samma möjlighet att pressa priserna när de gör små inköp. Välj återförsäljare eller byggvaruhus med omsorg och lägg fokus på kvalité om du ska göra en avancerad konstruktion.