Bygga hus? Skapa dina drömmars hem med vår guide
Många människor hoppas på att någon gång i livet kunna förverkliga drömmen om ett eget hus. Har du lyckats hitta en perfekt tomt, men inte ett hus som är lika perfekt? Designa din bostad själv.
Ordentlig planering är grunden för att lyckas!
Även om det är otroligt roligt och spännande att skapa sitt eget hus finns det många saker du behöver tänka på. Att bygga ett eget hus kräver många stora beslut. Innan du sätter igång med bygget bör du vara informerad om hur ett husbygge går till och skaffa dig den kunskap som kommer att krävas för att få ett bra resultat. För att det ska bli lättare för dig att våga ta steget mot drömhuset har vi satt ihop en guide som hjälper dig från början till slut.
Hitta en tomt för ditt hem
Det absolut första som du behöver se till att ha ordnat är naturligtvis en tomt. Utan tomt har du ingen plats att placera ditt kommande hem på. Vilka bostadsområden tycker du om? Vill du ha nära till grannar eller bo mer avskilt? Åk runt i området du gillar och prata med människorna som bor där.
Annonser hittar du naturligtvis enklast på nätet. Gå in på samlingssidor som Hemnet eller mäklarens egna hemsida.
Att området är viktigt är kanske inte så svårt att förstå. Området kommer inte bara att påverka vilken typ av hus du kommer att få bygga, utan även hur priset kommer att se ut. Har du hittat flera tomter som passar dina önskemål? Då är det bra att besöka dessa och kontrollera att väderstrecket matchar dina förväntningar. Var går solen upp och var går den ner? Finns det träd som kan skymma den njutningsfulla solen? Genom att besöka platsen har du möjlighet att se exakt vart ditt hus kommer att stå allra bäst.
Kom ihåg att markförändringar kan vara otroligt kostsamma om du exempelvis vill spränga. För att spara in så mycket pengar som möjligt är det bättre om du drar nytta av de förutsättningar som marken redan har.
Att samla inspiration är det absolut roligaste
När du har hittat en tomt är det dags för inspirationsfasen. Här är ingenting omöjligt och bara din egen fantasi sätter gränser för hur ditt hem kommer att se ut.
Hur ska du då gå tillväga för att hitta inspiration?
Du kan alltid beställa hem eller köpa kataloger från olika husleverantörer eller gå på visningar av olika hus. Ett annat alternativ är att skapa en så kallad ”moodboard”, där du sätter upp bilder och inspiration för att få en mer konkret bild av hur du vill att slutresultatet ska se ut. När din idé har börjat växa fram (eller kanske till och med är helt komplett) behöver du komma i kontakt med olika husleverantörer för att se om dina drömmar är möjliga att förverkliga.
Glöm inte bort dina och familjens behov
Även om det kan kännas fantastiskt att förlora sig i drömmar om sagolika byggnader med oändligt många badrum behöver du utgå från dina och din familjs behov när du planerar. Här behöver du börja med att räkna ut hur många rum som huset kommer att behöva. Hur många är ni som kommer att bo i huset och vad tycker ni om att göra? Ett extra rum kan vara en utmärkt idé att ha som ett gästrum eller varför inte ett hobbyrum där du kan utöva dina största intressen. Vi rekommenderar att du utgår från att ditt nya hem ska förbättra och förenkla din vardag. Med detta i åtanke blir slutresultatet mycket bättre.
De ekonomiska delarna — Trist men nödvändigt
Att bygga hus är inget som du gör i en handvändning. För att ha möjlighet att starta bygget behöver du först och främst se till att ha en ordentlig budget. Ha gärna mer pengar i bufferten än vad du har tänkt att huset ska kosta. Genom att du ha en större budget än du behöver kan du säkerställa att det finns pengar om något inte skulle gå som planerat.
Hittills har vi endast pratat om de roliga delarna, de delar som har med drömmar och bekväma lösningar att göra. I denna fas, den ekonomiska fasen, behöver du förankra dina drömmar i verkligheten.
Ytterst få människor har tillräckligt mycket pengar på sparkontot för att ha råd med ett helt hus. Därför kommer du behöva finansiera ditt husbygge på ett annat sätt, exempelvis genom att ta ett lån. Det är alltså dags för dig att kontakta en bank eller långivare och få ett lånelöfte. Lånelöftet bör täcka alla de kostnader som du kan tänkas inkludera i husbygget, till exempel materialkostnader, kostnader för att anlita professionella hantverkare och kostnader för inredning. När du har fått ditt lånelöfte i handen behöver du ta med dig detta för att visa upp för olika hustillverkare. Här är det även hög tid för dig att be om offerter från olika företag och kom då ihåg att be om att få samtliga kostnader inkluderade i offerten.
Jämför för att hitta bästa pris
En offert är viktig för dig eftersom denna beskriver hur mycket ditt hus kommer att kosta och vilka moment som kommer att ingå i detta pris. När du har fått offerter från de hustillverkare som du finner intressanta bör du sätta dig ner och jämföra dessa med varandra. Kom ihåg att inte stirra dig alldeles för blind på enbart priset. Kika även på vilken försäkringar företagen har, vilka garantier som finns, vad som ingår och om det finns några tilläggskostnader. Glöm inte bort att du inte bara kommer att ha kostnader för att bygga hus. Det tillkommer även kostnader för köp av tomt, anslutningsavgifter samt bygglov.
Vad kostar bygglov och är det nödvändigt?
I Sverige måste du alltid ansöka om bygglov, även om du själv äger marken som din byggnad eller ditt hus ska stå på. Bygglov krävs i samband med husbygge, men även om du vill bygga staket eller om du till exempel vill bygga ett garage till ditt hus. Du ansöker om bygglovet genom att kontakta den kommun som tomten befinner sig på. Därefter kan det dröja upp till hela 10 veckor innan du får svar på om du får börja bygga eller inte. Bygger du utan ett bygglov kan du behöva riva hela ditt hem om det vill sig illa.
Som vi tidigare har nämnt behöver man även betala för att ansöka om ett bygglov och denna avgift ska du räkna med i din budget. Avgiften kan naturligtvis variera väldigt kraftigt beroende på område och hur stort bygget är, men räkna ändå med en kostnad mellan 33 000 – 61 000 kronor.
Exempel på nybyggnad av hus på cirka 200 kvm:
- Karta för detaljplan – cirka 7000 kronor
- Bygglov – mellan 35 000–40 000 kronor
- Utstakning (om sådan krävs) – 8000–12 000 kronor
- Lägeskontroll – cirka 800 kronor per timme
Bygga själv eller anlita en hantverkare?
Du har hittat din drömtomt, du har jämfört offerter, ansökt om lån på banken och ritat upp ditt drömhus utifrån dina behov och önskemål. Troligtvis har du redan ansökt om bygglovet och du är alltså redo att börja bygga ditt hus. Nu kommer den stora frågan, ska du bygga huset själv eller ska du ta hjälp av en hustillverkare/hantverkare?
Ju mer du kan utföra själv, desto billigare kommer projektet att bli, men billigt behöver inte alltid betyda bra. Har du ingen kunskap eller erfarenhet av att bygga ett hus kan det istället gå väldigt snett och bli en betydligt mer kostsam historia än vad du har budgeterat för. Även om det är fullt möjligt för dig att utföra många av momenten själv är det viktigt att du kommer ihåg att vissa saker inte får utföras av någon annan än en professionell hantverkare. Några exempel på detta är VVS och el! Det finns många seriösa och professionella företag på marknaden som mer än gärna hjälper dig med ditt husbygge. Ta in offerter, jämför och be om referenser.
Så vet du om hantverkaren är bra!
- Kontrollera hantverkarens utbildning, tidigare liknande uppdrag, kompetensnivå och att allt med företaget står rätt till.
- Be om minst tre referenser från tidigare kunder. Hantverkaren ska kunna uppge detta.
- Välj en hantverkare som är ansluten till en branschorganisation för större trygghet.
- Företaget bör inneha F-skattsedel. Om detta inte finns anses du vara arbetsgivaren och kommer därmed även att få betala extra för detta.
- Hantverkaren ska ej ha skulder eller någon form av anmärkning hos Kronofogden.
Det första spadtaget!
Vi hade önskat att vi hade kunnat ge dig ett komplett och fullständigt pris på vad ditt hus kommer att kosta, men detta är tyvärr omöjligt. Det är helt enkelt väldigt många faktorer som påverkar priset. Exempelvis var du vill ha ditt hus, vilken typ av inredning du vill önskar, vilket material som huset ska vara byggt av, hur mycket hjälp du behöver från hantverkare och mycket mer.
När du skriver din budget ska du alltså inte enbart utgå från kostnaderna till själva huset, utan även räkna med köksinredning, badrumsinredning, kakel, tapeter, hyrmaskiner, byggnadsställningar, färdigställandeförsäkring, vitvaror, bänkskivor, anlitande av hustillverkare eller hantverkare och mycket mer.
Dags att börja bygga
Vid första spadtaget är bygget igång och även om det tar tid, kommer du steg för steg att få se ditt alldeles egna drömhus ta form. Räkna med att det tar 25 – 30 veckor om du anlitar en hustillverkare. Anlitar du en hustillverkare bör du dock se till att skriva ett avtal gällande tiden. Oseriösa hustillverkare kan mer än gärna dra ut på bygget alldeles för länge.
Ta in en besiktningsman när bygget är färdigt
Bygger du huset själv kommer du att få räkna med att huset troligtvis tar betydligt längre tid att få färdigt. Du bör även vara medveten om att du som byggherre kommer att ansvara för att hela huset och eventuella tillbyggnader har byggts på rätt sätt. När huset är klart bör du därför se till att du tar in en besiktningsman som kontrollerar byggnationerna. Har du anlitat en hustillverkare använder sig de flesta av en oberoende besiktningsman när huset är klart, men en besiktning ska alltid utföras.
En besiktning krävs för att du ska kunna använda dig av en försäkring för ditt hus och för att försäkringen ska gälla. Det kan bli otroligt höga kostnader om du i efterhand märker att försäkringen inte täcker vissa områden på grund av att du struntat i besiktningen. Kommer du sälja huset i framtiden? Då är det otroligt viktigt att du kan visa upp dokumentation från besiktningen.
Oavsett om du anlitar en hustillverkare eller om du vill göra mycket av arbetet själv står du inför en spännande resa. Plocka fram kameran och dokumentera vad som händer! Det är kul att se tillbaka på sedan.
Lycka till!