Frågor och svar

Här kommer vi nu att försöka svara på några allmänna frågor vad gäller byggande, renovering och liknande ur ett rent ekonomiskt perspektiv. Naturligtvis kan vi inte täcka allting, men vår förhoppning är att kunna ge råd om hur du på bästa och billigaste sätt ska kunna få ditt arbete utfört.

Måste jag tumma på utseendet för att få det billigt?

Den första frågan är också den svåraste: vad behöver du egentligen? Då talar vi inte om det praktiska, utan det estetiska. Fast du kanske vill ha det hela så billigt som möjligt, ska det ju helst också vara något som du själv tycker ser bra ut. I stället för kolmårdsmarmor till golvet kan du välja en marmorliknande stentyp, som fortfarande ser lyxig ut, men till en bråkdel av priset. Du kan välja laminat till köksbänken istället för natursten. Kanske ta in träluckor från Ikea istället för Ballingslöv? Svaret beror på hur stor budget du har, och givetvis vad du tycker ser bra ut och inte.

Hur många offerter ska jag ta in?

Det är frestande att säga att du ska ta in så många offerter som det bara är möjligt, men då blir det snabbt oöverskådligt. Knepet är att göra en första sållning, då du väljer bort de företag som kanske inte helt och fullt verkar hålla måttet. Använd en offerttjänst. Kolla in referenser och recensioner på nätet. Är tidigare kunder nöjda? Tycker ni att de hus de byggt verkar se bra ut? Färre än tre offerter är för lite, men mer än fem-sex kan bli oöverskådligt.

Hur fungerar ROT, gäller det, och hur mycket sparar jag?

ROT-avdraget fungerar som så att du får tillbaka pengarna för 30 procent av arbetskostnaden. Det är viktigt att poängtera: arbetskostnaden, inte materialkostnaden. ROT-avdraget gäller för de flesta renoveringsuppdrag, för tillbyggnad och mycket annat, men det finns en del undantag. De flesta hantverkare och byggföretag vet vad som gäller; ring och fråga om det arbete du vill ha utfört täcks. Hur mycket pengar som sparas varierar beroende på hur arbetsintensivt det hela är. En badrumsrenovering som tar fyra veckor innebär att ROT sänker kostnaden betydligt. ROT för exempelvis installation av en bergvärmepump kommer att påverka slutpriset mindre. Detta beror på att värmepumpen (alltså materialet) är en stor del av kostnaden när du installerar bergvärme.

Leave a comment