Frågor och svar

Här kommer vi nu att försöka sammanfatta några allmänna frågor och svar vad gäller byggande, renovering och liknande ur ett rent ekonomiskt perspektiv som är vanliga. Naturligtvis kan vi inte täcka allting, men vår förhoppning är att kunna ge råd om hur du på bästa och billigaste sätt ska kunna få ditt arbete utfört.

Måste jag tumma på utseendet för att få det billigt?

Den första frågan är den kanske svåraste: vad behöver du egentligen? Då talar vi inte enbart rent praktiskt, utan även estetiskt. Fastän man vill ha det hela så billigt som möjligt, ska det ju helst förutom att vara praktiskt helst också vara något som man tycker ser bra ut. Då kan man se efter om det finns något alternativ som ser nästan lika bra ut, men är betydligt billigare. I stället för kolmårdsmarmor till golvet kan man välja en marmorliknande stentyp, som fortfarande ser lyxig ut, men till en bråkdel av priset.

Hur många offerter ska jag ta in?

Det är frestande att säga att du ska ta in så många offerter det bara är möjligt, men då blir det snabbt oöverskådligt. Knepet är då att göra en första sållning, då man väljer bort de företag som kanske inte helt och fullt verkar hålla måttet. Kolla in referenser och recensioner på nätet. Är tidigare kunder nöjda? Tycker ni att de hus de byggt verkar se bra ut? Färre än tre offerter är sedan för lite, men mer än fem-sex kan bli lite oöverskådligt.

Hur fungerar ROT, gäller det, och hur mycket sparar jag?

ROT-avdraget fungerar som så att man får tillbaka pengarna för halva arbetskostnaden. Det är viktigt att poängtera: arbetskostnaden, inte materialkostnaden. ROT-avdraget gäller för de flesta renoveringsuppdrag, för tillbyggnad och mycket annat, men det finns en del undantag. De flesta hantverkare och byggföretag vet vad som gäller; ring och fråga om det arbete du vill ha utfört täcks. Hur mycket pengar som sparas varierar beroende på hur arbetsintensivt det hela är. En badrumsrenovering som tar fyra veckor innebär att ROT sänker kostnaden betydligt, medan det för exempelvis installation av bergvärmepump är en betydligt mindre del av totalkostnaden.

Leave a comment