Höj taket och få utökade möjligheter
En takhöjning innebär många olika saker och är i själva verket ett samlingsnamn på flera åtgärder. Med ett annat ord, kan du kalla det för ett taklyft och anledningarna att göra detta kan vara många. Att höja taket är vanligt både i villor och fritidshus, men de vanligaste byggnaderna att göra en takhöjning i, är faktiskt friggebodar, garage och gästhus som alla hör till husets kringbyggnader.
En takhöjning kan innefatta allt från att bygga en extra våning på huset till att få mer utrymme i huset. Eftersom detta är ett komplicerat arbetsmoment så kan det vara klokt att anlita snickare till det. I den här artikeln ska vi behandla all fakta kring en takhöjning och lista olika kostnader.
Fördelar med ett taklyft
Med ett taklyft kan du skapa mer rymd i ditt hus och bidra till ökade möjligheter till förvaring och möblering samt skapa ett helt nytt våningsplan. Det kan också vara en god idé att höja taket i samband med en husrenovering på ett mycket gammalt hus, som ofta har lågt i tak.
De flesta som gör ett taklyft, gör det för att få en ny våning, eftersom familjen kanske utökas eller för att du vill ha en plats som de stora barnen kan bo kvar i under en längre period. Till exempel om de har svårt att hitta egen lägenhet och så vidare. Att höja taket kan således vara ett praktiskt alternativ till en flytt och ger dessutom en värdeökning på huset vid försäljning.
Att tänka på vid ett taklyft
För dig som villaägare kanske ett taklyft bara innebär fördelar. Men det finns saker du måste tänka på innan du tar dit byggfirman och sätter igång. För det första behövs ett bygglov och för det andra måste du tänka på grannarna.
- Kommer taklyftet innebära att ditt hus skymmer sikten eller solen för dem?
- Kommer det att skapa insyn som kan vara störande för dig?
- Kan det bli en konflikt av bygget?
Tala med dina grannar innan du söker bygglov, så att du slipper grannfejder.
Utnyttja ROT-avdraget och gör din takhöjning mer kostnadseffektiv
Eftersom det är en svår match att höja taket på egen hand, så bör snickare anlitas för projektet. Detta kan dock bli en dyr kostnad, men eftersom en takhöjning berättigar till ROT-avdrag och räknas som tillbyggnad, så kan du komma undan med 30% i arbetskostnader.
Priser och kostnader för ett taklyft
Att höja taket innebär materialkostnader och arbetskostnader och dessutom en avgift när du ansöker om bygglov, vilket krävs när du höjer ditt tak. Något som kan tillkomma som extrakostnad, är en takomläggning om du behåller det befintliga taket – något många brukar göra i samma veva.
Arbetskostnader för byggfirma
En byggfirma med 4 snickare, vilket kommer att behövas när du höjer taket (en person är för lite) kan innebära en timkostnad med totalt 1800–2800 kronor. En snickare tar cirka 450–650 kronor/timmen och då får du alltså multiplicera detta med 4. Räknar du med ROT-avdraget sänks kostnaderna med 30%.
Andra kostnader och villkor som du bör diskutera med din byggfirma, är olika försäkringar, färdigställandeskydd och så vidare. Att höja taket innebär svåra moment och risker samt höga kostnader, som du alltid måste utgå från när du bestämmer sig för att göra denna sortens projekt.
Takhöjningens totala kostnad i meterpris
När du höjer taket så brukar du få göra en beräkning per meter för att räkna ut den totala summan, material inkluderat. Ett schablonpris är då cirka 5000–10 000 kronor/meter. Ett hus på 12 x 8 meter brukar då innebära en totalkostnad på 200 000–400 000 kronor, beroende på snickarnas timpris och valet av material. Det finns således mycket du kan göra för att komma ned i pris.
- Välja en billigare byggfirma
- Förhandla
- Välja billigare material
Har du tur, hittar du en firma som redan i offerten kan erbjuda ett fast meterpris, men många företag använder sig enbart av timpriset och löpande fakturor. Här gäller det alltså att vara smart när du letar hantverkare.
Bygga till nytt våningsplan? Se över din budget först
Om du samtidigt som du höjer taket, också vill bygga till en ny våning i huset, så tillkommer det ytterligare kostnader. Detta kan bli en rejäl slutsumma som innebär ytterligare 10 000–25 000 kronor/kvadratmeter, vilket inte är några spottstyvrar vi talar om.
Så utförs en takhöjning
Det finns huvudsakligen två tillvägagångssätt för att höja taket i ett trångt hus som vill andas mer. Det ena är att göra det med lösvirke, men då kan det bli ett ihärdigt springande till byggvaruhusen för att hämta mer. Ett enklare alternativ är att byggfirman som anlitas bygger färdiga satser som monteras på, för att slutligen förankras i den befintliga huskonstruktionen. Det är som du förstår, svåra moment som kräver noggrannhet och precision.
När dessa är på plats ska ny panel monteras på väggarna och taket ska läggas. Det som dock är bekvämt för hela familjen, är att det vanligtvis går att bo kvar i huset när ett taklyft pågår.
Paneler och takpannor – hur gör man?
Frågan är var i all världen du gör av gamla takpannor och om panelen måste bytas ut helt och hållet på resten av huset också. Det vanliga är att byggfirman tar tillvara de gamla takpannorna om de fortfarande är i gott skick och sätter på dem på det nya taket när det är färdigt.
Angående panelen, kan du göra på två olika sätt. Antingen byter du ut hela panelen på huset, men för att göra det enklare och billigare för sig, så fixar du till en skarv där den nya panelen tar vid, vilket inte syns så väl när hela projektet är klart. Det blir alltså som en osynlig söm där den nya våningen tar vid.
Den nya övervåningen
När taket är på plats och panelen är lagd, är det vanligtvis dags att fixa till den nya övervåningen om det är det du är ute efter när du höjer taket. Detta görs genom eldragningar, installation av värme och vatten samt målning, nya väggar, nytt golv, tapetsering och inredning. I slutändan har du fått ett helt nytt hus utan att ha behövt flytta någonting överhuvudtaget.