Installera värmepump och sprid värme i hemmet
Innan du bestämmer dig för att installera en värmepump behöver du först förstå vad en värmepump faktiskt är. Principen bakom alla värmepumpar som finns idag på marknaden är densamma, även om designen och utformningen på värmepumparna kan se olika ut. Enkelt förklarat kan vi säga att en värmepump drar till sig värme från luft, vatten och mark genom att dra nytta av solenergi.
Hur fungerar en värmepump och varför behöver du en?
En värmepump är skapad för att dra nytta av solenergi från en plats som vanligtvis är kall, till exempel från jorden eller från vattnet runt omkring oss. Den kalla energin förflyttar sig sedan till ett betydligt varmare ställe och därför är det viktigt att den värmekälla som du vill använda dig av har en betydligt lägre temperatur än den plats eller de rum som du vill värma upp.
Låter det komplicerat? Ingen fara! Har du inte använt dig av eller haft behov av en värmepump tidigare är det inte konstigt att du inte vet hur det går till och hur pumpen fungerar. En värmepump kan dock enkelt liknas vid ett vanligt kylskåp, fast med den skillnaden att pumpen är till för att värma upp ett utrymme och kylskåpet är till för att kyla ner. Kylskåpet fungerar som så att det drar nytta av den värme som finns i hemmet för att kyla ner skåpet och på samma sätt arbetar värmepumpen. Värmepumpen drar nytta av kylan runt omkring, för att göra hemmet varmt och trevligt.
Värmepumpens fyra delar
Om du tittar noggrant på en värmepump ser du att den är uppbyggt av fyra stycken delar. Dessa kallas för huvuddelar och består av en kompressor, förångare, kondensor och en expansionsventil. Alla dessa fyra delar är på ett eller annat sätt kopplade till ett rörsystem. Det rörsystem som finns är helt slutet och inuti befinner sig ett ämne kallat köldmedium. Ämnet har en mycket bra egenskap och detta är att kunna skapa ånga och kondens trots att temperaturen runt omkring är mycket låg. Som tidigare nämnts är det den låga temperaturen som får värmepumpen att fungera som den ska.
Kort fungerar det så att kollektorvätskan tar upp energi från från berg, jord, luft eller vatten. Den åker in i det slutna rörsystemet är möter den ljumma vätskan som redan cirkulerar där. Vätskan blir till gas som åker till en kompressor där trycket ökas och även värmen. Den uppvärmda Gasen åker genom kondensorn där den värms upp och förs in i huset. När gasen har använts till att värma upp exempelvis ditt kök åker den vidare ner till expansionsventilen och blir till vätska igen. Den kalla vätskan åker ut för att återigen samla in energi.
Installera en värmepump med hjälp av ett företag
Om du inte har några tidigare kunskaper om att installera en värmepump är det alltid bäst att vända dig till ett företag som kan erbjuda dig hjälp med installationen. Om något går fel kan det bli en mycket kostsam historia och en installation av en värmepump är dyr redan som den är. Se till att du väljer ett företag med mycket goda referenser och be dessutom om offerter från flera företag så att du i lugn och ro kan jämföra priserna och innehållet.
Hur mycket din värmepump och din installation kommer att kosta är svårt att säga. Allt hänger på vilken typ av värmepump som du har skaffat dig och vart du planerar att hämta värme från. Ett mycket vanligt och populärt val är att använda just bergvärme, men även luft och vatten är vanliga alternativ.
Fördelen med att anlita ett professionellt företag för arbetet är att du får garanti på arbetet och att du kan känna dig säker på att det blir utfört korrekt. Det är heller inte ovanligt att företag erbjuder jourhjälp om din värmepump av någon anledning inte skulle fungera som den ska.
Prisexempel baserat på bergvärme:
- Önskad uppvärmd yta på 140–180 kvadratmeter.
- Storlek på värmepump 7–9 kW
Pris innan ROT-avdrag – cirka 140 000–160 000 kronor.
Pris efter ROT-avdrag – cirka 125 000–145 000 kronor.
Observera att dessa priser inte inkluderar endast installation och värmepumpen i fråga, utan kanske även besiktning av installationen, garantier, jour, borrtillstånd och mycket mer.
Fördelar med en professionell installatör
- Expert på just värmepumpar
- Vet hur värmepumpen ska placeras och installeras korrekt
- Alla verktyg står installatören för
- Möjlighet för dig att använda dig av ROT-avdraget.
- Din försäkring kommer att täcka om något skulle inträffa
- Garantin på värmepumpen kan nyttjas
Vill du installera värmepumpen själv? Se hit och se upp!
Visst kan det kännas lockande att utföra hela arbetet själv, eller åtminstone några få delar. Sanningen är att det dock aldrig är rekommenderat att du försöker dig på några moment av installationen av en värmepump på egen hand. Detta beror inte enbart på det ämne som kallas för köldmedium, vilket är otroligt farligt för både människor och miljö, utan det handlar samtidigt om att du ska kunna använda dig av den garanti som du får när du köper en värmepump från start.
Tack vare det ämne som finns i en värmepump är det lag i Sverige på att installationen ska utföras av en certifierad kyltekniker. I vissa fall eller vid vissa moment kan du även behöva använda dig av en elektriker eller en rörmokare. Ska du dra nytta av värmen från berget kommer du dessutom att behöva ta hjälp av en certifierad borrare.
Kan jag inte utföra något själv?
Jo, absolut! Du får bara inte utföra något som har med själva installationen att göra, vilket kan kännas ganska trist och kostsamt. Det du kan göra är att se till att underlätta för hantverkarna och installatörerna så gott det bara går. Sanningen är att det faktiskt finns ett flertal moment som installatörerna och hantverkarna tar för givet att du ska ha hanterat innan installationen börjar. Detta kan till exempelvis handla om:
- Nedmontering av eventuell gammal värmepump eller panna. Detta önskas speciellt vid luft- eller värmeinstallationer.
- Förberedelse av marken där utedelen av värmepumpen ska befinna sig.
Har du svårt att veta hur just du ska förbereda inför en installation ska du alltid kontakta företaget som du har valt att anlita. På så sätt kan du känna dig säker på att du har uppfyllt de önskemål som företaget har och att du har gjort det du har kunnat för att arbetet ska gå så smidigt som möjligt. I många fall när det kommer till projekt gällande hus och byggnader kan du göra väldigt mycket själv, men just installationer av värmepumpar bör du överlämnat åt någon annan.