Renovera badrum – kostnader och tips
Badrummet är ett av de viktigaste rummen i vår bostad. Det är viktigt att det hålls fräscht och rent och har en effektiv ventilation. I brist på detta kan fuktskador och mögel vara ett faktum och det är inte alltid så lätt att bli av med dessa problem. En badrumsrenovering bör du därför inte vänta för länge med. Det är dessutom en god investering som du kan få tillbaka med råge den dag du säljer din bostad, men det gäller att renovera smart. Vi har listat våra bästa tips på den här sidan.
Huvudmoment i en badrumsrenovering
Det är svårt att säga på rak arm vilka moment som alltid ingår i en badrumsrenovering, eftersom alla renoveringar skiljer sig åt och olika faser kan förekomma. Ska du riva ut hela rasket, så innefattas också byte av avloppsrören. Ibland kan det totala regelverket vara tvunget att bytas ut i väggar och golv. Dock är det vanligt att hela eller delar av konstruktionen fortfarande kan behållas. De moment som listas nedan, är punkter som ingår eller kan ingå i en totalrenovering av badrummet.
- Riva befintligt badrum
- Dra nya rör och elkablar
- Sätta dit belysning
- Installera golvvärme eller handdukstorkare (valfritt)
- Kakla och sätta dit nya plattor/klinkers, alternativt våtrumsmatta
- Montera dit ny inredning som badkar, dusch, toalettstol, spegel, eventuell tvättmaskin
- Måla om
Riva badrum; ett moment att göra själv
En kostnad du kan spara in när du ska renovera badrum, är rivningskostnaden. Det behövs ingen yrkeskunnig för rivningsmomentet och det kan dessutom vara ganska kul att göra själv. Ta bort den gamla konstruktionen och sätt dit nyinköpta våtrumsskivor, vilket är det naturliga underlaget om du sedan ska kakla ditt badrum. Skivorna ska sitta i våtrumszonen, det vill säga där badkar och/eller dusch befinner sig. I övriga zoner i badrummet kan du nöja dig med att sätta upp gipsskivor.
Hur mycket sparar jag på att riva själv?
Om du är osäker på hur du river ett befintligt badrum, så kan du ta hjälp av en snickare. Dock kommer detta bli en kostnad som känns ordentligt i plånboken och sitter du på en tajt budget gör du rätt i att klara av den fasen själv. Låt säga att ditt badrum är på 10 kvadratmeter. En snickare som tar hand om rivningen, montering av gips- och våtrumsskivor och som dessutom sköter avfallshanteringen och bortforsling av denna, kommer att kosta cirka 25 000 kronor, inklusive moms. Med ROT-avdraget kommer du ned till cirka 17 500 kronor.
OBS! Notera att olika snickare tar olika timpris och det kan bli dyrare om du bor i en större stad. Jämför priser genom att samla in 3–4 offerter från olika företag.
Ett annat tips att ta fasta på är att ju fler vrår och fönster ditt badrum har, desto längre tid kommer det att ta att riva och sätta upp nya skivor och då vinner du på att göra det själv.
Sätt elen på plats direkt
Så fort rivningen är klar, bör du ta dit en elektriker som installerar el och drar kablar. I samma veva eller direkt efteråt, kan du be din rörmokare att komma för att göra de viktiga rördragningarna. Se till att veta exakt var du vill ha dina eluttag genom att visa en klar och tydlig planlösning för hantverkarna. Då undviker du förlängd arbetstid och missförstånd och därmed utökade kostnader. Det som utgör elektrikerns och VVS-arbetarens jobb är bland annat:
- Dragning av kablar
- Placering av lampor och annan belysning
- Montering av nya rör och borttagning av gamla
- Installation av handdukstork, toalettstol, tvättställ, eventuell tvättmaskin med mera
- Läggning av golvvärme
Vad uppgår elkostnaderna till?
När du ska renovera badrum, så måste du ta hänsyn till elarbeten. Detta får du enligt lag inte utföra själv, om du inte är elektriker eller besitter fackmannamässiga yrkeskunskaper. I värsta fall kan ditt badrum drabbas av eldsvåda eller liknande och då gäller inte heller försäkringen om du har knåpat ihop dina kablar och dragit dem själv. Elektrikern kommer att spendera två dagar hos dig. Den första dagen gäller installation och den andra montering av belysning.
Räkna med en ungefärlig kostnad på 17 500–18 000 kronor för två heldagsarbeten, utförda av elektriker. Själva arbetskostnaden uppgår då till lite över 8000 kronor, medan ledningar, handdukstork, golvvärme och jordfelsbrytare kostar 500, 3000, 5000 respektive 1000 kronor. Självklart kan kostnaderna bli högre eller mindre, beroende på kvalité och märke. Hur ledningarna dras kan också spela in.
Rördragningen – rörmokarens yrkesområde
I ungefär samma veva eller strax efter att elektrikern infunnit sig i ditt badrum, så är det dags för den andra hantverkaren att göra sitt jobb. Detta innefattar rörmokaren och det är också ett moment som du inte har tillåtelse att utföra själv. Vattenskador är bland det tuffaste och svåraste att få bukt med i ett hem och har de väl inträffat så kan du få skadekostnader du aldrig hade räknat med. Förutom att montera dit rör, så bör du dessutom låta en fackman installera toalettstol och tvättställ. I vissa fall kan du göra det själv om ingen ny rörledning måste dras, men i annat fall så ska du inte ge dig på dessa sysslor.
Generella kostnader för VVS-arbeten
Det som kan skilja VVS-kostnaderna åt är om ditt badrum ska ha synliga eller dolda rör. Är det dolda rör som önskas, så kommer det kosta dig mer. Det blir visserligen snyggare, men rörmokaren tar två dagar på sig att göra klart jobbet. Den summa du bör avsätta i budgeten för denna fas är cirka 8000–12 000 kronor och då är också materialkostnader inräknade. Ska rörmokaren också montera dit badkar, tvättställ och dylikt så kan det kosta någon tusenlapp till. Faktorer som lättåtkomlighet och geografi (var du bor) kan spela en avgörande roll för timpriset och framförallt om det gäller dolda eller synliga rör som ska monteras. Titta på timpriset för både elektriker och rörmokare; här kan du göra vissa besparingar. Detta kan variera mellan 350–600 kronor eller mer. Var emellertid noga att väga för- och nackdelar genom att titta på omdömen och referenser. Ibland kan det löna sig att spara in, men låt inte snålheten bedra visheten.
Ge ditt badrum ett fräscht kakel
Idag är det vanligt att kakla och sätter in klinkers eller golvplattor i samband med en renovering ens badrum. Somliga väljer också ett alternativ till kakel, såsom mosaik eller natursten som ger ett intryck av ett spa eller ett extra lyxigt badrum. Kakel brukar vara relativt dyrt om du väljer ett lite finare sådant, men det finns faktiskt kakelplattor som inte kostar mer än 100 kronor/kvadratmeter. När du köper kakel är det alltid per kvadratmeter som priset beräknas. Den vanligaste prisklassen ligger runt 300 kronor/kvadratmeter men det finns också kakel som sträcker sig uppåt 5000–6000 kronor eller mer. Är du inte en rik Hollywoodstjärna, kan du emellertid slopa dessa.
Kostnad för en plattläggare
När du väljer kakel är det ärligt talat främst utseendet som är avgörande. Förvisso spelar kvalitén en viss roll, men framförallt är det märket och det estetiska som toppar listorna. Kakel kan du lägga själv men det kan vara lite pilligt. Är du en petnoga person som vill undvika minsta misstag, så bör du överlåta detta åt en plattläggare; inte minst om det rör sig om mosaik eller små plattor. Stora klinkers eller kakelplattor är betydligt enklare att lägga själv. Dock kan det vara svårt om det finns hörn och vrår i badrummet som kaklet måste anpassas efter.
Att anlita en plattläggare hör till ett av de dyraste momenten när du ska renovera badrum. Det är främst arbetstimmarna som tar upp kostnader och vanligtvis får du räkna med 70 timmar om ditt badrum är runt 8–10 kvadratmeter stort. Det resulterar i en kostnad som kan sträcka sig upp till 30 000 kronor men då är också kakel, fog och spackel inräknat i priset. Tänk på att utnyttja ROT-avdraget även här.
TIPS! Köper du kakel direkt från plattsättaren kan du komma ned i pris och få ett dyrare kakel till en mer fördelaktig summa.
Den fulsnygga våtrumsmattan; ett alternativ till dyrt kakel
Det är många som rynkar på näsan åt gamla tiders våtrumsmatta. Tittar du in i gamla badrum från 70- och 80-talen så är det vanligt att du möts av dessa. Många väljer numera bort våtrumsmattan, dels för att den inte är speciellt miljövänlig, då den ofta är gjord av PVC, men också för att den helt enkelt är ful. Trots försök till att piffa upp den och nya monteringsmetoder, så är våtrumsmattan fortfarande ett andrahandsval till det lite dyrare kaklet. Om du emellertid har en liten budget att hålla dig till, är våtrumsmattan ett bra alternativ som inte slår hål på din spargris. Den ger dessutom mycket lite spill, i motsats till kakel och klinkers, eftersom den är lätt att skära till.
Med dagens metoder går det snabbt att få den på plats och ingen svetsning behövs. Du kan även lägga in den själv om du vill renovera badrum med en snäv budget. Då slipper du arbetskostnaden för att lägga in mattan, som annars brukar uppgå till cirka 14 000 kronor (med ROT-avdrag cirka 9 800 kronor). Då ingår även rivning av gammal våtrumsmatta.
Så lägger du in din egen våtrumsmatta/våtrumstapet
En händig karl/dam reder sig själv, säger ordspråket och det är så sant som det är sagt. Vill du renovera ditt badrum så billigt som möjligt, så är plastmattan ett enkelt och smidigt alternativ. Du sätter dit den själv genom att följa punkterna nedan.
- Kika på olika våtrumsmattor och bestäm dig för den som passar ditt badrum
- Planera hur och var du ska lägga den. Vissa vill även ha våtrumstapet på väggarna
- Mät badrummet och gör en måttskiss för alla vrår så att du köper rätt kvantitet
- Fundera om du vill limma mattan eller lägga den lös
- Skrid till verket!
Granska golvet innan du lägger in våtrumsmattan
Det är mycket viktigt att du ser över ditt golv innan du placerar dit mattan. Ett trägolv behöver masonit först, så att mattan inte får en massa bucklor och märken efter träplankorna eller skarvarna. Det bästa underlaget är en redan befintlig plastmatta eller ett extra hårt golv som inte sviktar.
Totalkostnader för att renovera badrum
Vi har nu presenterat de vanligaste momenten som ingår i en badrumsrenovering från grunden. Som du ser kan du göra mycket själv, men du får aldrig vara dumdristig och ge dig på saker som kan orsaka skada. Elinstallationer, värme och rördragningar överlåtes endast till yrkeskunnig person.
Genom att kika på de kostnader som uppkommer i samband med elarbete, rördragning och installationer samt plattläggning i ett badrum om 10 kvadratmeter, kan du förvänta dig en summa som knappt överskrider 130 000 kronor. Då är ROT-avdraget medräknat. Tänk på att det bara är arbetskostnaderna som gäller för ROT-avdraget när du renoverar badrum – materialkostnader betalas av dig, helt och fullt. Därför ska du vara extra noga att lägga vikt vid rabatter och förmåner. Ett prisexempel på renoveringens delsummor, kan se ut såhär:
- Arbetskostnad efter ROT-avdrag, 30%: 45 500 kronor (65 000 kronor utan avdraget)
- Materialkostnad: 55 000 kronor
- Inredning och smådetaljer: 33 000 kronor
- Totalsumma: 133 500 kronor
Timpriset för snickare och eventuell plattsättare har satts till cirka 450 kronor. Elektriker och rörmokare kan ta lite mer och därför har vi satt cirka 550 kronor i timmen för dessa.
Lägg märke till inredningsprylar och detaljer
Som du ser ovan är det lätt att drabbas av köplust när badrummet börjar ta form. Små detaljer kan lätt utgöra en stor summa i slutändan. Färgval när du ska måla om samt inredning som badkar och tvättställ eller kranar, kan bli dyrköpta läxor. Kostnaderna kan därför minska dramatiskt om du väljer alla budgetalternativ före de dyrare. Väljer du att göra vissa moment själv samt att acceptera billigare material, så kan du snabbt komma ned till en totalkostnad på 35 000–40 000 kronor när du ska renovera badrum. Detta är en markant prisskillnad som verkligen är värd att fundera närmare på.