Renovera köket – en prisguide för villaägaren
En köksrenovering brukar komma på tal förr eller senare, antingen för att du är trött på det gamla köket eller för att saker och ting börjar bli slitna. Kostnaderna kan variera oerhört beroende på om det är en budgetrenovering eller om du slår på stort och blåser ut det befintliga köket.
Eftersom köket är hemmets hjärta och utgör en central plats i huset där både diskussioner, matlagning och läxläsning hör till vardagen, så är det viktigt att du renoverar rätt.
Det som främst bestämmer det slutliga priset är:
- Yta/storlek på köket
- Åtgärder såsom eldragningar, rörinstallationer
- Omfattning och kvalité på vitvaror och köksinredning
- Arbetskostnader och moment du kan utföra själv
- Oväntade utgifter
Planering och förarbete; ett viktigt jobb inför köksrenoveringen
För att kunna få en någorlunda klar idé över vad totalkostnaden för en köksrenovering skulle bli, så är planeringen det första steget. Här är det till exempel viktigt att kontrollera rör och stammar samt elledningar för att se om det krävs byte av elsystem, ett stambyte av rör eller renovering av dessa på samma gång. För att utföra detta kan du komma att behöva hjälp av en VVS-konsult och en elektriker, men du kan eventuellt se över rören själv om du inte har tummen mitt i handen.
En ritning av det nya köket är det andra steget, eftersom detta också inkluderar el och rördragningar och fungerar som en karta för hantverkaren. Denna ritning kan du skissa på själv men du kan också ta hjälp av köksleverantören som du köper köket av. Anlitar du en arkitekt för ett unikt designkök i särklass kan du få betala 700 kronor/timmen plus moms, men det går också bra att komma överens om ett maxpris för hela förloppet.
Rivningsarbetet – ut med det gamla, in med det nya
Det är under rivningsarbetet som du kommer att se om du kommer att få utökade kostnader eller inte. Få villaägare vet vad som döljer sig bakom väggar och under golv och finns det röta eller fuktskador så kan renoveringen förlängas och bli än mer påkostad. Du kan anlita en snickare att riva ditt kök, men du sparar in en del om du gör det själv. En hantverkare som ska blåsa ut det gamla köket, kan ta cirka 5000 kronor för det beroende på yta och storlek. Då räknar vi med en kostnad på 500 kronor/timmen. Rivning brukar ta en dag för snickare, men räkna med en vecka om du ska göra det själv.
- OBS! Om du ska byta från gas till elspis så måste du kontakta behörig gasinstallatör innan du börjar riva. En certifierad person måste plugga igen dina gasledningar.
Stambyte eller renovering av rör?
Ett tips är att beställa ett stambyte samtidigt som din köksrenovering. Om dina rör behöver bytas eller om nya ska dras, så måste väggar och golv i alla fall brytas upp. Observera dock att ett stambyte kostar uppemot 75 000 kronor med ROT-avdrag, medan en relining (rör-renovering) i bästa fall kan minska till 20 000 kronor. Detta kräver en rörmokare. Du får absolut inte byta eller trixa med avloppsrör själv.
Snåla inte in på elektriciteten
Det kommer att krävas bra ljus i köket och därför bör du anlita en duktig elektriker som är värd de goda slantarna. Ibland kan det kännas lockande att minimera antalet eluttag ovanför köksbänken, men detta kan straffa sig i längden. Lägg hellre mer pengar på elektricitet än inredning och se till att ta in en skicklig och erfaren person. Elkostnader en viktig kostnad som du inte bör spara in för mycket på. Här nedan följer ett sammandrag av elektrikerns yrkesområde.
- Dragning av elkablar
- Installation av kökets vitvaror
- Fläktinstallation
- Säkerhetskontroller
- Renovering eller byte av radiatorer, element
- Installation av golvvärme
- Installation av jordfelsbrytare, ny elcentral och så vidare
En elektriker tar mellan 450–650 kronor i timmen och det krävs en tidsåtgång på cirka två heldagar för att dra in de nya kablarna, montera dit nya uttag och göra installationer. Många elektriker gör beräkningen utifrån antal kvadratmeter som ingår i arbetet. Arbetskostnaden brukar hamna på 10 000 kronor för ett medelstort kök. ROT-avdraget kommer att göra sitt till.
Inredning – en kostnad du kan påverka själv
De moment som hantverkare tar betalt för står lite utanför din egen makt att påverka. Det enda du kan göra är att jämföra företag och samla in offerter innan du bestämmer dig. När det å andra sidan kommer till inredning av köket, är det något som du själv ansvarar för. Dock är det samtidigt de kostnaderna som har en benägenhet att växa markant. Det är svårt att ge ett kostnadsförslag när det gäller inredning, men många har en faktura på cirka 30 000 kronor eller mer när alla varor är inköpta.
Priser för plattsättare
Ska du anlita en plattsättare som sätter dit kakel och klinkers, kan kalaset bli dyrare. En plattläggare tar cirka 500 kronor i timmen och utför jobbet på ungefär 26 timmar. En totalkostnad skulle då bli runt 10 000 kronor om vi tar med ROT-avdraget.
Vitvaror, bänkskivor och de olika prisklasserna
Vitvarorna bör du visserligen köpa av god kvalité, men det betyder inte att de måste spräcka din budget. Genom att utnyttja kampanjer och förmåner som kund i butikerna, kan du få riktigt bra produkter till rimliga priser. Materialen i vitvaror och bänkskivor varierar avsevärt och så även prisklasserna. En bänkskiva i budgetklass brukar kosta 1000 kronor, en i mellanprisklassen 3000 kronor och en skiva av fin kvalité, såsom massiv ek eller sten, kan gå på 6000 kronor eller mer.
Vitvarorna har olika egenskaper som gör dem dyrare eller billigare. Här spelar ofta saker som ljudnivå, energiklass, miljöanpassning, förvaring och design stor roll. Billiga kylar och frysar kan till exempel kosta lite över tusenlappen, medan de dyraste i koppar ligger runt 50 000 kronor.
När de oväntade utgifterna dyker upp
När ett kök ska renoveras får du i stort sett alltid vara beredd på oväntade utgifter som dyker upp under renoveringens gång. Kanske behöver du byta hantverkare av någon anledning, kanske har du givit dig på ett moment som du inte rår på, eller så kommer du få otrevliga påhälsningar av skador under rivningen som kräver reparation först. Avsätt ungefär 10 000 kronor för oväntade utgifter i din köksrenoveringsbudget för att vara på den säkrare sidan.