Solceller & Solpaneler på tak o mark
Allt du behöver veta när du ska investera i solceller – från idé till färdig installation
Funderar du kring möjligheterna med att producera egen förnybar el med hjälp av solceller? Det är en lösning som är positiv både för plånboken och miljön! För att hitta ett passande solcellspaket, få hjälp att installera solcellspanelerna och komma igång att producera din egen energi så krävs det dock viss planering. Här kommer därför en guide med goda tips och råd på vad du bör tänka på och hur du steg för steg tar dig från idé till färdig installation.
Vad är solceller och hur fungerar de?
För att du ska kunna producera din egen förnybara el med hjälp av solen behöver du installera solcellspaneler på ett tak, en vägg eller en skuggfri markyta. Det är nämligen dessa som tar emot och gör om solens strålar till elektricitet i form av likström. Likströmmen måste sedan förvandlas till växelström med 230 V för att kunna användas som el i hushållet, och denna förvandling sker med hjälp av en växelriktare som är ansluten till solpanelerna. Växelströmmen leds sedan till fastighetens elcentral och vidare ut till de delar av hemmet där du vill utnyttja elen.
Från idé till färdig installation – steg för steg
- Steg 1 – gör din research
Så, var ska du då börja för att komma igång med din solenergiproduktion? Första steget mot solceller är att göra noggrann research för att se om detta är en passande lösning för dig och din livsstil och hur mycket solel du skulle kunna producera. Här finns det mängder av smarta solkalkylatorer att ta hjälp av online, och resultatet varierar beroende på husets förutsättningar och beräknas på alltifrån lutning och väderstreck till hur många solpaneler som får plats. Det ger dig en bra överblick om solcellerna kommer vara värt investeringen och hur mycket du kan komma att spara.
I Sverige har vi bra förutsättningar för solenergi, oavsett om du bor i norr eller söder. De senaste åren har dessutom tekniken blivit allt bättre och solcellspaketen utvecklas ständigt för att vara både effektivare och smidigare att hantera. Med den stora mängd leverantörer som finns tillgängliga på marknaden idag pressas priserna och det är enkelt att jämföra olika alternativ mot varandra. Lägg därför lite extra tid på att läsa på om olika leverantörer och tillverkare och välj ut de solcellspaket som du tror passar bäst för just dig och din bostad. - Nedan kommer några bra tips på vad du kan ha i åtanke när du gör din research:
- Titta endast på certifierade paneler och växelriktare som är godkända för nätanslutning i Sverige.
- Räkna ut priset per watt och jämför olika paket mot varandra.
- Jämför prestanda och produktgarantier.
- Jämför solcellspanelernas utseende.
- Läs på om leverantören och titta vad tidigare kunder säger för att skapa dig en uppfattning om företaget.
- Steg 2 – Solceller Offert, ROT-avdrag och föranmälan
När du har valt ut några solcellspaket som verkar intressanta är det dags att begära in offerter från de olika företagen. Även här får du en chans att verkligen jämföra de olika priserna och vad som ingår i paketen. Tänk alltså på att inte bara titta på totalpriset, utan också om exempelvis installation, kringutrustning och tillbehör ingår. I och med att du kan utnyttja ROT-avdraget för solceller kommer det redan i offerten att presenteras en uppskattad kostnad inkl. ROT-avdrag. Se också till att de elinstallationsföretag som du väljer mellan är registrerade hos Elsäkerhetsverket för elproduktionsanläggningar.
När du har gjort ditt val och bestämt dig för vilka solcellspaneler du ska ha och vilket företag du ska ta hjälp av är det dags för elinstallatören att göra en föranmälan till det elbolag du är ansluten till. Se redan nu till att kontrollera att elbolaget både säljer och köper el, så att du har möjlighet att sälja vidare den el du själv inte använder. För att du ska få ett installationsmedgivande till din solcellsanläggning hjälper elinstallatören dig att föranmäla detta genom att fylla i en bilaga för anmälan om anslutning egenproducerad el. Detta för att elbolaget ska kunna säkerställa att det finns kapacitet i elnätet för att ska kunna ansluta din solcellsanläggning och att den uppfyller gällande krav. Blir anmälan godkänd skickas ett installationsmedgivande till din elinstallatör och då är det fritt fram att sätta igång installationen av solcellerna. Från och med 2018 behöver du nämligen inte anmäla om bygglov för att installera solcellspaneler, så länge de följer byggnadens form och att byggnaden inte räknas ha kulturhistoriskt värde. Det finns dock undantag, så kontrollera alltid vad som gäller med din kommun för just ditt hus. - Steg 3 – Installation
När allt förarbete är slutfört är det dags att påbörja monteringen och installationen av solpanelerna. Om du har valt ett komplett solcellspaket ingår vanligtvis både montering och installation i kostnaden och du kan räkna med att arbetet tar ungefär en halv till en hel arbetsdag beroende på hur stor anläggningen ska vara. Under installationen kommer solcellsinstallatörerna att behöva ha tillgång till husets elcentral, så det är viktigt att någon i din familj är hemma. Efter att solpanelerna väl är på plats kommer en auktoriserad elinstallatör att koppla på elen, medan leverantören av solcellerna informerar elbolaget om att installationen är slutförd så att de kan komma och byta ut din elmätare så att din elanvändning registreras på rätt sätt. Efter det är det bara att sätta igång att börja producera din egen el!
Exempel på solpaneler pris indikation
Antal solpaneler villa | Typ av villa | Total pris |
5 kW ca 25 m2 | Mindre villa | 94 000 kr |
10 kW ca 50 m2 | Vanlig villa | 158 000 kr |
15 kW ca 75 m2 | Stor villa | 210 000 kr |
20 kW ca 100 m2 | Jättestor villa | 260 000 kr |

Vad gör jag med min överskottsel?
Anledningen till att elbolaget måste installera en ny elmätare i samband med att du installerar dina solceller är för att den el du matar in på elnätet inte felaktigt ska registreras som köpt el. Den nya elmätaren kommer också att ge dig ett eget anläggnings-ID som gör det möjligt för dig att sälja vidare din överblivna solel till elhandelsföretag som köper el från mikroproducenter. Som tidigare nämnt ska du alltså redan innan installationen se till att det elbolag du redan är ansluten till eller ska ansluta dig till både köper och säljer el. Elmätaren registrerar helt enkelt mätvärden åt båda hållen, både hur mycket el du använder från elnätet och hur mycket el du matar till elnätet. Via det elhandelsföretag du är ansluten till kan du sedan se hur mycket ersättning du är berättigad för den överskottsel som du matar in till elnätet. Hur hög ersättningen är beror på elhandelsföretag, var i landet du bor och kommer vanligtvis i form av ett avdrag på din elnätsfaktura.
Fördelar med solceller
Att köpa och installera solceller är alltså en relativt enkel process och de inblandade företagen hjälper dig genom i princip samtliga steg. Är du fortfarande inte helt övertygad kommer här slutligen några punkter som presenterar de främsta fördelarna med solenergi och anledningen till att så många väljer att investera i solceller:
De främsta anledningarna till att välja att installera solpaneler är att minska elkostnaderna och för att göra en bra sak för miljön. Med solceller på huset producerar du din egen el med hjälp av solen, helt utan mellanhänder. Solenergi bidrar heller inte till några utsläpp under värme- och elproduktionen och omvandlingen från solstrålar till energi avger varken koldioxid eller andra utsläpp som kan påverka miljön negativt. Och samtidigt som du hjälper till att skapa en mer hållbar framtid för kommande generationer så gör du en bra sak för din plånbok genom att sänka din elräkning. Solceller producerar energi även under molniga dagar, vilket gör att du kan köpa mindre el och använda mer av din egen året runt. Den el som du själv inte hinner använda matas dessutom in i elnätet och för denna kan du få ersättning från elhandelsbolaget som köper elen.
En annan stor fördel med solceller är att de efter installationen i princip inte kräver något underhåll, och dagens solcellspaneler räknas hålla i över 25 år. På så sätt blir det en långsiktig investering som kommer att ge dig möjlighet att producera din egen hållbara el i flera decennier framåt. De har dessutom en relativt kort återbetalningstid på cirka 7 – 10 år.
När du installerar solcellspaneler kan du få skattereduktion på grön teknik med hjälp av ROT-avdraget. Från och med 1 januari 2021 ligger det gröna ROT-avdraget på installationskostnaden för material och arbete på cirka 15 % för solceller och cirka 49 % för solcellsbatterier. Detta dras av direkt på fakturan och det gäller även för hus som har byggts de senaste fem åren. Totalt får skattereduktionen för grön teknik inte överstiga 50 000 kronor per person och år. (detta var skrivet 2021 / 2022 kontrollera vad som gäller nu)
Förhoppningsvis har denna guide gett dig en bra insikt i hur installationen av solceller fungerar – från idé till köp – så att du kan göra din investering väl förberedd och med gott om kunskap. När allt är klart kan du luta dig tillbaka och njuta av att producera din alldeles egen hållbara solenergi, och kanske till och med få några slantar på köpet genom att sälja den vidare.