Strukturera budgeten vid renoveringen
Du har säkert hört att planering är A och O när du planlägger och kartlägger din renovering – oavsett vilken typ av restaurering det gäller. Det viktigaste är naturligtvis att ha en strikt budget att förhålla sig till för att se vilka moment som det bör läggas mest, respektive minst pengar på. Budgeten kommer att vara din hjälpreda under hela renoveringen så slarva inte med den!
Budgeten – den smarta lösningen
För att din renovering ska bli så lyckad som möjligt, bör du avsätta mycket tid för din budget. Det är ingenting att skämmas för om det skulle visa sig att din renovering måste avklaras med små medel. Ärligt talat kan en sådan renovering bli mer unik i slutändan, eftersom det kräver mer av din fantasi för att göra huset eller rummet så originellt som möjligt. Egentillverkade möbler, gör-det-själv moment och utnyttjade rabatter kan få ditt hem att skina än mer än vad ett påkostat projekt kan göra.
Viktiga kostnader i din budget
Beroende på vilken sorts renovering du ska ge dig i kast med, så finns det vissa saker du helt enkelt inte kan ignorera. Det är utgifter som till exempel kräver en fackman, stora materialkostnader eller en stor tidsåtgång. Här kan du också klämma in saker som provisoriskt boende om du inte kan vistas i huset under den tid som renoveringen pågår. Dessa moment kräver speciella poster i budgeten.
- Elarbeten – en elektriker tar mellan 450–700 kronor/timmen
- VVS-arbeten och konsulter – en rörmokare tar mellan 450–700 kronor/timmen
- Besiktning eller kontroll av olika saker (fukt, isolering, stabilitet med mera) – det kan kosta upp till 10 000 kronor för besiktning av fuktskada eller inspektion av hela huset
- Oväntade utgifter och en buffert – det krävs minst 10 000 kronor att avsätta för denna post
Vanliga kostnader för olika renoveringar
Kostnader kan variera men i genomsnitt är det dessa priser som gäller för vanliga, medelstora restaureringar med hantverkare (utan ROT-avdrag) och medeldyrt material:
- Köksrenovering – cirka 80 000–300 000 kronor
- Badrumsrenovering – cirka 115 000 kronor
- Omfattad vindsrenovering – cirka 150 000–200 000
- Poolbygge – cirka 100 000–300 000 kronor
Räkna med oväntade utgifterna
Du vet aldrig när en kris kan infinna sig. En hantverkare kan bli sjuk eller helt plötsligt avsäga sig uppdraget och då måste du hitta en ny, vilket gör att det kan bli fler kostnader eller förlängd tid i ditt provisoriska boende. Till de oväntade utgifterna hör också inredningens frestelser som gärna har tendens att infinna sig när rummet ska smyckas. Trots att du har avsatt en summa till vissa inredningar som möbler, lampor och dylikt, så är det lätt hänt att kostnaderna springer iväg och du faller för dyrare prylar än du tänkt dig från början.
Ska du renovera kök eller badrum, bör du avsätta runt 30 000 kronor för inredning, medans det i mindre rum kan bli aktuellt med mindre summor.
Planera din finansiering
Det är bra att göra en budget men frågan är varifrån du ska ta pengarna. Ska det hela finansieras med ett lån? Tar du av eget sparkapital eller får du hjälp någonstans ifrån? Det finns idag många renoveringslån som kan löna sig, eftersom du tjänar in renoveringen genom en värdeökning.