Tips för dig som vill budgetrenovera ditt badrum

Ljust badrum med badkar

Är du ute efter tips på hur du kan ge ditt badrum ett uppdaterat och fräscht utseende? Det kanske inte har renoverats på många år eller så är du bara sugen på att få in lite nya färger och material i ditt hem. Faktum är att det faktiskt inte behöver vara särskilt dyrt att renovera badrummet och att det ibland bara krävs små enkla medel för att ge det ett lyft. Fortsätt att läsa denna guide för att ta del av några smarta och enkla råd kring hur du kan budgetrenovera ditt badrum!

En bra planering är A och O

Det är lätt att kostnaderna drar iväg vid en badrumsrenovering, så här gäller det att du genomför en noggrann planering innan du sätter igång. Vad är det egentligen som måste fixas i badrummet? Vad kan jag utföra själv och vad måste jag ta hjälp med? Var kan jag hitta möbler och byggmaterial till bäst pris? Hur stor budget har jag? Detta är bara några av de frågor som du bör ställa dig själv innan du sätter igång med ditt badrumsprojekt. Misstag kan bli extra dyra just i badrum då det är både vatten och el involverat, så det är viktigt att noga följa de branschregler som gäller och ta reda på vilka krav just ditt försäkringsbolag har. Vissa försäkringsbolag ersätter dessutom bara skador om jobbet är utfört av en auktoriserad fackman. Behöver du montera en ny blandare, dra om rör, installera en tvättmaskin eller sätta nya spotlights i taket bör du därför kontakta en kvalificerad hantverkare som kan utföra jobbet. Men nu vidare till de saker som du faktiskt kan fixa själv! Om du inte har tummen mitt i handen förstås.

Enkla och billiga sätt att uppdatera badrummets väggar

Har du tröttnat på de tråkiga vita väggarna i ditt badrum? Eller vill du kanske fräscha till det gamla beigea kaklet och göra det vitt? Det finns faktiskt otroligt många möjligheter att på ett enkelt och billigt sätt ge badrumsväggarna ett helt nytt utseende. Kakeldekor är till exempel ett riktigt bra tips för dig som snabbt vill ge ditt badrum en annan karaktär och dölja fult eller tråkigt kakel. Marknaden erbjuder mängder av färger och mönster att välja bland och du klistrar helt enkelt fast dekoren över de gamla kakelplattorna – antingen som en bård eller över en hel vägg. Är väggarna i ditt badrum inte kaklade, utan målade med våtrumsfärg så erbjuder färgföretagen idag otroligt trendiga och hållbara kulörer som kommer att ge ditt badrum ett lyft på ett kick. Få det lilla badrummet att kännas större och luftigare genom att måla det vitt eller våga välja en färgstark nyans och gör badrummet till ett av hemmets häftigaste rum! Har du varken lust att applicera kakeldekor eller måla om väggarna kan du istället satsa på att rengöra eller måla om fogarna. Fogarna blir lätt missfärgade och samlar smuts, så att skrubba rent dessa eller att måla dem med en kontrasterande fogfärg kommer garanterat att ge en uppfräschad effekt.

Enkla och billiga sätt att uppdatera badrummets golv

Precis som med väggarna så kan en ny färg på golvet ge vilket rum som helst nytt liv. Att förändra golvet är ett enkelt sätt att budgetrenovera ditt badrum och är antagligen det som kan göra absolut störst skillnad! Du som har en gammal och sunkig plastmatta kan till exempel måla om den i en färg som är anpassad för ändamålet. Toppa med en fluffig och fin badrumsmatta så kommer badrummet att kännas som nytt! Eller varför inte köpa trätrall och täcka över det gamla golvet helt? Naturmaterial så som trä är alltid ett säkert val då det är både tidlöst och vackert och åldras bra med tiden om du tar hand om det på rätt sätt.

Byt ut möblerna

En annan sak som du kan välja att göra för att ändra utseendet i ditt badrum är att investera i nya möbler. Du kanske har tröttnat på kommoden och handfatet eller önskar dig ett högskåp med plats för alla dina handdukar och hygienartiklar? Ett bra tips för att hålla nere budgeten är då att titta på begagnatmarknaden och köpa dina badrumsmöbler second hand. Det är bra både för plånboken och miljön och genom att lägga lite extra tid på efterforskning har du möjlighet att göra riktigt bra kap! Ett annat alternativ är att tänka långsiktigt och kanske lägga några extra slantar på ett nytt badrumsskåp eller kommod, men att då välja modeller i ett tidlöst och klassiskt utförande så att de kan stå kvar i många år. Har du däremot möbler i badrummet som du gillar själva designen på, men kanske inte färgen, så kan du enkelt ge dem ett uppdaterat utseende genom att måla om dem. 

Du som behöver lite extra utrymme i badrummet och äger ett badkar kan också fundera på om det kan vara värt att byta ut det mot en dusch. Det kommer garanterat att inge en luftigare känsla och kan ge mer plats över till förvaring. Ju mer golvyta du har, desto mer öppnas badrummet upp och det blir dessutom betydligt lättare att städa. Drömmer du däremot om härliga bubbelbad kan det kanske istället vara värt att byta ut duschen mot ett badkar. Badrummet är inte bara ett rum som ska vara snyggt och praktiskt, utan också ett rum att trivas i och där du faktiskt vill spendera tid. Komplettera med en enkel badkarshylla och lägg den tvärs över badkaret så har du någonstans att ställa upp dina favoritprodukter och kanske ett tänt ljus när det är dags att glida ner i det varma och avkopplande vattnet. 

Satsa på dekorativa detaljer

På tal om att skapa en harmonisk och inbjudande miljö så kan det ibland räcka med små detaljer för att göra en minirenovering av ditt badrum. Nedan kommer några enkla tips på små saker som kan göra riktigt stor skillnad:

  • Byt ut den tråkiga spegeln mot en spegel med en annorlunda form eller snygg ram och gör den till ett smycke i badrummet.
  • Sätt upp öppna hyllor med dekorativa askar och lådor där du kan förvara alla dina småsaker. Det skapar en ombonad känsla och adderar en härlig charm till rummet.
  • Köp nya handdukar och låt alla gå i samma toner för att skapa en enhetlig känsla. Gamla urtvättade handdukar i alla möjliga färger och mönster kan få vilket lyxigt badrum som helst att kännas lite rörigt. 
  • Byt ut det gamla duschdraperiet mot ett nytt och fräscht i en färg som passar med resten av inredningen.
  • Låt konsten som sitter i resten av hemmet följa med in i badrummet. Ett utmärkt sätt att ge liv åt väggarna!
  • Byt ut beslagen på skåp och lådor för att ge badrumsmöblerna ett uppdaterat utseende på ett enkelt och billigt sätt.

Lägg lite extra energi på belysningen

Något som verkligen kan göra skillnad för känslan i ditt badrum är att byta ut den existerande belysningen. Tråkiga lysrör eller för svag eller för stark belysning kan minska intrycket rejält, medan rätt belysning kommer att få rummet att kännas genomtänkt och lyxigt. Dimbara spotlights är ett säkert kort som gör att du kan anpassa belysningen efter den atmosfär du vill skapa – dämpat ljus för ett avkopplande bad och ett starkare ljus när du tvättar eller ska göra dig iordning för dagen. Vill du istället satsa på ett lite annorlunda uttryck kan du sätta upp en pampig kristallkrona eller någon annan iögonfallande taklampa. Tänk dock på att kontrollera att den är rätt IP-klassad för att få användas i ett våtrum.

Inred med växter

En monstera i badrum

Sist men inte minst – ge ditt badrum en naturnära och levande känsla genom att ställa in krukor och vaser med lite färgglada växter! Det finns mängder av alternativ som inte kräver särskilt mycket ljus och som faktiskt mår extra bra i den lite fuktiga miljön. Titta till exempel närmare på fredskalla, kalatea, bromelia, prickblad, ampellilja, filodendron och drakblodsplanta som alla är växter som trivs även i hemmets mörkaste rum. Plantera dem i vackra krukor och ställ på golvet eller på en hylla, eller häng upp en dekorativ ampel och låt växterna ta plats på olika nivåer. Att inreda med gröna växter är ett säkert kort för hemmets alla rum – inte minst för badrummet!

Förhoppningsvis har den här guiden gett dig den inspiration och de råd du behöver för att sätta igång med ditt badrumsprojekt. Som du märkt behöver det inte alls krävas särskilt dyra eller svåra medel för att ändra rummets utseende, utan ofta räcker det med att ändra ytskiktet eller att köpa en ny möbel för att det ska kännas nytt och fräscht. Titta på dina unika behov för att bestämma dig för hur just du vill budgetrenovera ditt badrum och om du eventuellt behöver hjälp för att genomföra arbetet. Det viktiga när det kommer till förändringar i våtrum är att du alltid följer de regler och riktlinjer som finns uppsatta och att du kontrollerar med ditt försäkringsbolag vad som gäller för att inte riskera att stöta på onödiga kostnader om något skulle gå snett. Lycka till!