Vad kostar ditt hus att underhålla?
När du äger huset du bor i är det viktigt att vara medveten om vilken typ av underhåll det behöver från år till år, hur ofta det måste utföras och kanske framförallt – vad det kommer att kosta. Genom att planera för framtida underhållskostnader och lägga undan pengar varje månad kan du undvika att bli helt barskrapad när det är dags att byta tak eller köpa ny värmepump.
Planera kostnaderna – gör en underhållsplan
När det är dags att utföra någon typ av underhåll av huset blir det ofta dyrt. Att lägga om taket, byta fönster eller byta uppvärmningssystem kostar en hel del. Genom att utföra delar av arbetet själv istället för att anlita en hantverkare kan du ofta dra ner på kostnaderna rejält, men även om du har färdighet nog att göra mycket av jobbet själv kan materialkostnaden bli alltför stor. En smart idé för att vara förberedd på utgifterna är att göra upp en underhållsplan för huset, dels för de närmsta åren och dels på lång sikt. Om du vet vad som kommer att behöva göras och vad det kommer att kosta kan du planera ditt sparande därefter och på så vis slippa de riktigt stora smällarna i din ekonomi.
Räkna från 24 000 kronor per år
Att säga vad det kostar att underhålla ett hus per år är svårt. Beroende på vilket skick huset är i kommer såklart olika mycket underhåll att behöva utföras – ett gammalt hus behöver i regel mer underhåll än ett nytt. En vanlig summa för husägare att lägga undan varje månad är dock omkring 2000 kronor, vilket då blir 24 000 kronor per år. Detta kan vara en bra summa att utgå ifrån, men när du börjar räkna på ditt eget hus kan det mycket väl visa sig att det vore bra att budgetera lite mer för husets underhåll, speciellt om du inte vill nöja dig med till exempel den billigaste husfärgen eller tvättmaskinen.
Vad behöver jag underhålla på mitt hus?
Dessa 24 000 kronor om året som en husägare som minst bör lägga undan till underhåll av sitt hus, vad är det som de kommer att gå till? Svaret är kort och gott: allt. Om du äger ditt hus innebär det att du måste se till att allt fungerar själv, från taket högst upp till avloppet längst ner och allt där emellan. När du planerar framtida utgifter för underhåll bör du tänka både på själva byggnaden och dess funktion, samt essentiell utrustning och inredning så som vitvaror och våtutrymmen.
Nödvändig utrustning
När det handlar om husets utrustning är det en del saker som bör vara med i en underhållningsplan, där de viktigaste är:
- Kyl och frys
- Spis
- Tvättmaskin
- WC, tvättställ, dusch
Detta är saker som är nödvändiga för det vardagliga livet och som med all säkerhet kommer att behöva bytas ut förr eller senare. Även om du precis har köpt en ny spis bör kostnaden för att köpa en ny vara budgeterad för. Beräkna kostnaden genom att uppskatta hur många år spisen du har kommer att hålla, hur mycket en ny spis kostar och dela sedan upp kostnaden per år. Om du tror att du kommer att behöva köpa en ny spis om 15 år för 6000 kronor, bör du alltså lägga undan drygt 33 kronor varje månad för denna framtida utgift. Använd samma metod för alla framtida utgifter för underhåll.
Det kan tyckas som att exempelvis en spis för 6000 kronor om 15 år är en summa liten och avlägsen nog för att inte behöva räknas med nu, men när dagen väl kommer då det är dags för en ny spis är det skönt att vara förberedd – speciellt om det är mer än bara spisen som behöver bytas på samma gång.
Underhåll av byggnaden
Det är i underhållet av själva byggnaden som de riktigt stora kostnaderna finns. Även om 6000 kronor för en spis inte känns så viktigt att planera inför, kommer du antagligen att vara väldigt tacksam gentemot dig själv om du lagt undan till ett nytt tak den dagen då du får en faktura på 180 000 kronor för ett takbyte. Förutom just tak finns det en del annat i underhållsväg som är väl värt att ha i åtanke när du räknar på hur mycket du vill lägga undan varje månad för husunderhåll:
- Värmesystem
- Hängrännor och stuprör
- Målning av fasaden
- Fönster
- Rörledningar
- Omdränering
Just omläggning av taket är generellt den största kostnaden för husets underhåll, men om det är dags att dränera källaren kan det för ett vanligt småhus komma att kosta runt 100 000 kronor. Även de mindre kostnaderna i den här kategorin av underhåll kan bli stora: om det har blivit dags att måla om fasaden och du inte har möjlighet att göra det själv får du räkna med minst omkring 50 000 kronor, men även om du utför arbetet själv kan materialkostnaden gå på mellan 9000 och 12000 kronor beroende på vilken typ av färg du målar med – detta exklusive övrigt material så som penslar och tvättning av fasaden. Att planera och budgetera för dessa utgifter är med andra ord väldigt viktigt för din ekonomi.
Om du bor i ett äldre hus
Om du bor i ett äldre hus bör det första steget för att få en uppfattning om vad som behöver göras – och när – vara att kolla på dokumentationen från husets besiktning. Har huset inte besiktigats, eller om det var väldigt länge sedan detta gjordes, kan det vara bra att få detta gjort.
Att anlita en besiktningsman kostar omkring 10 000 kr, vilket är en hel del pengar, men då kommer du att få information som kan vara väldigt värdefull i framtiden – att upptäcka till exempel begynnande vattenskador i ett tidigt skede gör generellt åtgärderna mindre kostsamma. Besiktningen talar om vilket skick huset är i, men också vad som behöver åtgärdas omgående och vad som kommer att behöva ses till längre fram. Informationen du får av besiktningsmannen är ett väldigt bra underlag för att påbörja en underhållsplan av ditt hus, vilken du kan använda för att beräkna hur mycket du bör lägga undan till underhåll per månad.