Vad kostar Fönsterbyte
Dags att byta fönster? Tips både för dig som vill ta hjälp av snickare och för dig som vill göra det på egen hand
Tycker du att det känns lite dragigt och kallt i hemmet? Eller upplever du att mycket av den varma inomhusluften försvinner ut? Då kan det vara hög tid att byta ut dina fönster. Gamla och dåligt isolerade fönster kan nämligen bidra till både dyra elräkningar och en försämrad inomhusmiljö, vilket gör att så fort du märker att de inte längre klarar av att hålla inne värmen bör se till att de byts ut. Om du är lite händig kan du välja att göra jobbet på egen hand, men väljer du hellre att köpa denna tjänst finns det mängder av duktiga hantverkare att ta hjälp av runt om i landet. I den här guiden tipsar vi dig om vad du bör tänka på inför ett fönsterbyte, oavsett om du utför det på egen hand eller genom att anlita en hantverkare, och vilka typer av fönster det finns att välja bland.
Anledningar till att byta fönster
Det kan finnas flera anledningar till att du vill byta ut dina fönster – det kan handla om att förbättra inomhusmiljön och minska energiförbrukningen eller att du vill ge ditt hus ett nytt utseende. Fönstren spelar nämligen en stor roll för husets yttre och är otroligt viktiga när det kommer till att skapa en snygg estetik. Dagens moderna fönster erbjuder dessutom mycket goda isoleringsegenskaper och kan därför bli en investering som lönar sig på sikt.
Vilka typer av fönster finns det då att välja bland? Här nedan kommer några av de populäraste varianterna:
Sidohängda fönster
Sidohängda fönster är sådana som hängs fast i ena långsidan av fönsterkarmen och finns tillgängliga som både inåtgående och utåtgående samt som vänsterhängd eller högerhängd. Sidohängda fönster är ett klassiskt alternativ för både nyare och äldre hus och är ett bra val när du vill satsa på extra höga fönster.
Glidhängda fönster
Även glidhängda fönster är en populär modell, men till skillnad från sidohängda fönster så öppnas dessa utåt med hjälp av ett handtag som sitter i fönstrets nederkant, utan att någon del av fönstret går in i rummet. De går att svänga 180 grader utanför fasaden, vilket gör dem smidiga att hantera och lätta att putsa.
Fönster med kipp-drehfunktion
Ett fönster med kipp-drehfunktion betyder att det har en inbyggd vädringsfunktion som är betydligt smidigare att hantera än traditionella inåtgående fönster med fönsterbroms och bultgångjärn. De går ofta att öppna både i sidan och i överkanten, vilket passar för dig som enkelt vill kunna putsa och vädra.
Flaggfönster
När du ska byta fönster är det viktigt att titta på hur de gamla ser ut för att säkerställa att de nya kommer att passa in minst lika bra. Många äldre hus är utrustade med spröjs, och då är så kallade flaggfönster ett bra alternativ. Många moderna fönster saknar nämligen poster och spröjs, vilket gör att husets utseende och känsla riskerar att förändras. Flaggfönster delas upp i flera mindre glasrutor och inger därmed ett äldre och mer bearbetat uttryck. Dagens moderna flaggfönster är dessutom utformade med separata öppningsbara smårutor upptill för att du enkelt ska kunna vädra utan att behöva öppna upp hela fönstret.
Fasta fönster
I vissa delar av hemmet har du kanske inget behov av att behöva kunna öppna upp ett fönster, och då kommer en fast modell att vara ditt bästa val. Fasta fönster är nämligen betydligt billigare än öppningsbara, samtidigt som de såklart släpper in precis lika mycket ljus som vanliga fönster. Fasta fönster används ofta i anslutning till balkong- eller altandörrar med tanke på att dessa ändå går att öppna.
Vilket material ska du välja på dina nya fönster?
Förutom att välja ut vilka fönstermodeller som passar in på just ditt hus är det också viktigt att komma fram till vilket material som är det bästa alternativet. Träfönster är fortfarande det vanligaste alternativet i Sverige och tillverkas av såväl kärnvirke som av ädelträ. De inger ett traditionellt och vackert intryck, men det du bör tänka på är att trä är ett levande material som kräver en del underhåll och som är känsligt mot skiftande väderförhållanden.
Andra vanliga material på fönster är PVC och aluminium. Båda alternativen är slitstarka och i princip helt underhållsfria, men har ett lite mindre estetiskt tilltalande utseende än exempelvis träfönster. De passar därför inte alltid på äldre byggnader, utan då kan det vara bättre att välja fönster i en kombination av trä och aluminium. De är heller inte lika enkla att renovera eller måla om, vilket gör att de oftast är smidigare att byta ut när de har gjort sitt. Både PVC- och aluminiumfönster har dock en mycket lång livslängd, så det brukar dröja länge innan du behöver fundera på att skaffa nya.
Byta fönster – med hjälp av snickare eller på egen hand?
När det är dags att investera i nya fönster kan du antingen välja att montera dem själv eller att anlita en fackman. Fördelen med att utföra jobbet själv är såklart att du kan spara en del pengar, men då gäller det att du vet vad du gör så att du inte riskerar att få ett dåligt slutresultat med felaktigt monterade eller dåligt isolerade fönster. Låter du en auktoriserad snickare byta dina fönster kan du känna dig trygg med att jobbet blir väl utfört, men får däremot räkna med en lite högre prislapp. Tänk dock på att du kan nyttja rot-avdraget och få 30 % avdrag på arbetskostnaden direkt på fakturan! (skrivet 2022 kontrollera vad som gäller nu)
Vissa företag erbjuder dessutom smidiga helhetslösningar där du kan få hjälp med både inköp och installation av fönstren. De tar då fram skräddarsydda fönster efter just ditt hem, hjälper dig att montera dem och ger dig all viktig information om hur dina nya fönster fungerar och hur du sköter om dem. Du får även garantier på både fönster och arbete, vilket kan vara ovärderligt om du skulle stöta på problem. För att hitta bra fönstertillverkare och snickare som kan byta ut dina fönster är det viktigt att lägga lite tid på efterforskning och att jämföra olika offerter mot varandra. Online hittar du bra jämförelsesajter där du kan fylla i dina önskemål och behov och få en hel lista över passande företag i din närhet som du sedan kan jämföra för att till sist välja det alternativ som passar bäst för dig.
Exempel på pris för fönsterbyte
Antal fönster | Fönster + montering | Totalsumma |
10 | 9000 kr | 90 000 kr |
20 | 8000 kr | 160 000 kr |
30 | 7500 kr | 225 000 kr |
40 | 7350 kr | 294 000 kr |
50 | 7000 kr | 350 000 kr |
Till dig som dock känner att du vill testa att ge dig på att byta dina fönster på egen hand kommer här några smarta tips om hur du ska gå tillväga.
- Steg 1 – Hitta passande fönster för ditt hem
När du väljer att byta ut dina fönster på egen hand är det viktigt att du noggrant kontrollerar vilka typer av fönster du kan välja bland. Mät ut storleken på de gamla fönstren och bestäm dig för om du vill satsa på samma utseende eller välja en helt ny fönstermodell samt om du behöver 3-glasfönster eller 2-glasfönster. Ju fler glas, desto bättre isolerade blir dina fönster. Idag finns det 2-glasfönster som erbjuder en tillräckligt god isoleringsförmåga samtidigt som de är betydligt billigare än 3-glasfönster. När du väl har koll på alla mått och har bestämt dig för vilka fönster du vill installera är det bara att beställa dem hos en välrenommerad fönstertillverkare. - Steg 2 – Montera ner dina gamla fönster
När du har fått hem dina nya fönster är det dags att förbereda utrymmet där de ska monteras. Flytta undan möbler och täck in golvet eftersom arbetet kan resultera i en hel del damm. Ta också bort gardinstänger och andra föremål som kan vara i vägen när du arbetar. Sedan är det dags att montera bort det gamla fönstret, vilket du kan göra genom att plocka ut det helt eller att först såga sönder det. Det senare alternativet är att föredra då du riskerar att skada fasaden om du försöker att plocka ut det helt. - Steg 3 – Montera dina nya fönster
När du har fått bort de gamla fönstren är nästa steg att ställa upp klossar som dina nya fönster ska vila på och väga upp dem så att fönstren är helt i våg. Därefter lyfter du de nya fönstren på plats och skruvar fast dem. Detta är inte särskilt svårt och med dina fönster kommer det att följa detaljerade monteringsanvisningar som du helt enkelt följer för att sätta fast dem på rätt sätt. Se också till att du använder rätt fastsättningsmetod för det typ av material som dina väggar är gjorda av. Efter att fönstren sitter på plats ordentligt är det dags att isolera för att de inte ska släppa ut eller in kall luft, och detta kan du göra med antingen mineralull eller fogskum. - Steg 4 – Avsluta med smygar och foder
Efter att du har isolerat kring fönster och karm är det dags att sätta foder och smygar på plats. Vilket foder du ska använda på utsidan av huset beror på vilket material ditt hus är gjort av. På putshus är det vanligt att använda L-profiler av aluminium, medan det på träfasader ofta passar bättre med träfoder av vanligt råplanat virke. Fönstermonteringen avslutas med att kapa till och montera fönsterblecken, och detta görs i slutet just för att de ska anpassas efter varje fönster. Efter det är dina nya fönster färdigmonterade och du kommer förhoppningsvis att kunna njuta av ett vackrare och mer isolerat hem!
Dela gärna denna med dina vänner
Läs mer om fönsterrenovering